Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Треба готуватися до важких часів? Як відсутність зернового коридору "вдарить" по українцях

Росія заявила про вихід їхньої країни з зернової угоди, однак проти такого рішення Путіна виступили навіть ті, з ким він намагається підтримувати зв'язки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українська сторона запропонувала продовжити дію зернової угоди

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Зерновий коридор на грані закриття. Якщо українські аграрії не матимуть можливості продавати зерно за кордон в достатніх обсягах через блокування поставок з боку Росії, то вони не зможуть дозволити собі й нові посіви. А це матиме певні наслідки.

Про це заявив виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

Вартість збіжжя в Україні може зрости восени. Проте, у разі, якщо не вдасться продовжити зернову угоду з РФ, то наші аграрії будуть змушені понижувати ціни на свою продукцію.

"Якщо зерновий коридор не буде працювати, то внутрішні ціни будуть рости повільніше. Але для наших аграріїв це буде біда, бо не зможуть продати свій урожай і забезпечити фінансування", – сказав експерт в ефірі телемарафону.

За його словами, поки українці не відчувають зростання складової вартості пального у цінах продукції, адже це нівелюється сезонним здешевленням агропродукції.

"Транспортні видатки входять в торговельну надбавку і займають не дуже великий обсяг. А враховуючи те, що ми зараз маємо сезонне подешевшання, то ми з вами це підняття цін на пальне не відчули", - пояснив Пендзин.

Але експерт зазначив, що восени ціни можуть поповзти вгору.

Вихід РФ із зернової угоди: що відомо

На початку липня з'явилися припущення щодо того, що робота зернового коридору не буде продовжена. Згодом прессекретар російського диктатора Володимира Путіна заявив про вихід РФ з зернової угоди, а вже за лічені години це підтвердив і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Українська сторона, зі свого боку, запропонувала продовжити дію зернової угоди без участі росіян.

"Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна", – зазначив президент Володимир Зеленський.

Проти рішення Путіна виступили навіть ті країни, з якими він намагається підтримувати зв'язки. Так, наприклад, лідери країн Африки під час саміту у РФ вимагали від Путіна відновити зернову угоду для продовження експорту українського зерна.

Що відомо про новий зерновий коридор

Україна створила новий транспортний коридор створений для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний під час вторгнення Росії. Все це в рамках звернення до Міжнародної морської організації (IMO).

Рішення Ради ІМО підкреслило право України на вільне судноплавство. Також вони закликали Росію дотримуватися міжнародних конвенцій.

Раніше ми писали про те, що відбувається з цінами на зернові. Також ми розповідали, чого вимагає Москва та що буде з експортом українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.