Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна розраховувати на покращення? В Yasno розповіли про стан енергосистеми

Згідно з прогнозами погоди, українці 12 січня пережили найскладніший день

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Низькі температури суттєво ускладнює спроможність енергосистеми покривати весь попит

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За прогнозами погоди вчора був чи не найскладніший день. Оскільки відсьогодні починає теплішати, ситуація з електропостачанням буде покращуватися.

Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко на своїй сторінці в Facebook.

"Розраховувати на покращення можна, але воно точно не буде різким. Для повного відновлення енергосистеми потрібно багато часу та ресурсів. Щонайменше слід відновити генерацію, яка зараз у ремонті", – зазначив Коваленко.

Чи існує температура, яка здатна вивести з ладу українську енергосистему

"Не можна сказати, що якщо на вулиці буде, умовно, -20°, система стане. Генерація продовжить працювати, електроенергія буде вироблятися і постачати стільки, скільки буде можливим на конкретний момент часу", – пояснює директор Yasno.

Але, ймовірно, наявний обсяг електроенергії не зможе покрити весь попит. Тобто люди будуть отримувати електроенергію, але з великими обмеженнями. Тому до закінчення зими потрібно бути готовими до різних сценаріїв.

Як підприємствам уникнути відключення світла

У Мінекономіки повідомили, що українські підприємства можуть уникнути відключень світла, якщо купуватимуть імпортовану з-за кордону електроенергію.

Уряд запровадив механізм імпорту електроенергії з ЄС. Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко пояснила, що цей крок дозволить виробникам зменшити залежність від планових відключень електроенергії та сприятиме посиленню енергетичної безпеки України.

"Це було непросто, але нам вдалося створити прийнятний робочий механізм. Доступна пропускна спроможність для імпорту електроенергії з країн ЄС, зокрема Румунії та Словаччини, складає 600 МВт на годину. Підприємства, які купуватимуть імпортовану електроенергію, будуть гарантовано захищені від планових обмежень електропостачання в об’ємах закупленої ним електроенергії", – повідомила міністерка.

Цей механізм допоможе функціонувати цілим галузям економіки, насамперед тим, що критично залежні від безперебійного енергопостачання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стан електромережі в Україні в січні. Також ми розповідали, що робити, якщо ви застрягли в ліфті під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.