Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Екстрених відключень не буде? В Укренерго розповіли про стан мережі

На вихідних очікується потепління, що дозволяє прогнозувати збільшення генерації електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація в енергосистемі України 12 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні досі зберігається значний дефіцит потужності. Найбільше навантаження на мережу відбувається вранці та ввечері, проте навіть вночі система не може виробити достатньо енергії, щоб забезпечити всіх споживачів світлом.

Деталі повідомляє пресслужба Укренерго.

Оскільки генерації не вистачає, доводиться передавати обленерго ліміти споживання, які діють протягом дня, з 00:00 до 24:00. На жаль, не всі області Україні можуть максимально точно дотримуватися доведених показників, що призводить до екстрених відключень. Як зазначили в компанії, вранці 12 січня довелося ввести аварійні обмеження в кількох регіонах, аби стабілізувати та збалансувати енергосистему.

Першочерговим фактором, який негативно впливає на рівень генерації, є значне похолодання в Україні. На всій території держави спостерігаються періодичні шквальні вітри та замерзання мереж операторів системи розподілу. Фахівці постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, хоча ремонт в зимових умовах важко здійснювати швидко та максимально ефективно.

Та є хороші новини: на вихідних, що наближаються, можливе збільшення обсягів генерації, оскільки в Україні очікується потепління. За словами голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького в ефірі загальнонаціонального телемарафону, "зараз енергетики працюють над тим, щоб витиснути з енергосистеми всі генеруючі потужності, які в ній потенційно є, та прискорити ремонти, щоб генерації ставало все більше".

Початок імпорту з Європи

Враховуючи вразливість української енергосистеми та можливі масовані ракетні обстріли російських окупантів, держава розпочала імпортувати електроенергію з Європи. З 1 січня ресурс постачається невеликими обсягами для збільшення покриття дефіциту потужностей у вечірні й пікові години.

Звісно, цього не вистачить для повної компенсації, проте з часом вдасться налагодити технологію комерційних перетікань задля покращення ситуації. Деталі розповів міністр енергетики Герман Галущенко, який також додав, що підприємства можуть самостійно закуповувати електроенергію.

"Доступна пропускна спроможність для імпорту електроенергії з країн ЄС, зокрема Румунії та Словаччини, складає 600 МВт на годину. Підприємства, які купуватимуть імпортовану електроенергію, будуть гарантовано захищені від планових обмежень електропостачання в об’ємах закупленої ним електроенергії", – уточнила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Постанова Кабінету Міністрів № 1 від 3 січня 2023 року визначає механізм імпорту для допомоги безперебійному функціонуванню галузям економіки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Yasno розповіли про стан енергосистеми. Також ми повідомляли, чи можуть обсяги імпорту покрити дефіцит потужності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.