Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Застрягли у ліфті через вимкнення світла – що робити

Через постійні відключення електроенергії українці залишають у ліфтах своїх будинків "набори виживання"

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Не намагайтеся відчинити двері кабіни самостійно

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через російські обстріли в Україні й досі діють планові відключення світла. Через це є ризик опинитися заблокованим у ліфті, адже іноді трапляються певні відхилення від графіків. Тому варто не користуватися ліфтами за 30-40 хвилин до початку відключення електропостачання. Однак що ж робити, якщо ви все-таки застрягли в ньому.

Про це пише КМДА.

Як діяти

  • Заспокойтеся і постарайтеся зрозуміти, що нічого страшного не сталося і не варто панікувати.
  • Не натискайте на всі кнопки поспіль, не стрибайте в ліфті, не намагайтеся відчинити двері кабіни самостійно.
  • Скористайтеся кнопкою виклику диспетчера чи номером телефону аварійно-ліфтової служби. Повідомте про проблему, що виникла, та своє місцеперебування.

Зазвичай у ліфтових кабінах або ж у під’їздах є оголошення із номером телефону гарячої лінії компанії, яка обслуговує ліфт. Тому краще сфотографуйте його заздалегідь або запишіть, щоб він завжди був під рукою.

Якщо ж у вас немає такої інформації, то зверніться до керівника компанії, ОСББ чи ЖЕКу, що обслуговує ваш будинок, щоб вони розмістили контактні телефони аварійно-ліфтової служби.

  • Якщо диспетчер чи аварійно-ліфтова служба не відповідають або не можуть приїхати, то зателефонуйте до служби "101". На допомогу можуть приїхати рятувальники, які не залучені в ліквідації інших надзвичайних ситуацій.
  • Якщо з собою у вас немає телефону або наразі відсутній мобільний зв’язок, то покличте на допомогу мешканців будинку.
  • Якщо в очікуванні аварійної служби вам стало душно або жарко, розстебніть або зніміть верхній одяг. За наявності води, пийте її помірно. Якщо стан не поліпшився, покладіть речі на підлогу і присядьте, витягнувши ноги.

У ліфтах зʼявляються "набори виживання"

Раніше ми писали, що з настанням відключення електроенергії українці залишають у ліфтах своїх будинків "набори виживання". Це на той випадок, якщо їхні сусіди застрягнуть у ньому під час чергового знеструмлення.

Однією з перших про таку практику розповіла громадська активістка Марина Хромих. Саме завдяки цій дівчині запустився даний "флешмоб" по Україні.

"Мої сусіди зробили набір для виживання для тих, хто застрягне в ліфті під час відключення електроенергії. Росіяни думають, що можуть нас тероризувати. Вони мало знають. Ми сильніші, ніж будь-коли!" – написала вона у Twitter.

Люди почали збирати різноманітні необхідні речі, які знадобляться в ліфті, а саме:

  • вода;
  • заспокійливе;
  • серветки;
  • печиво;
  • пакети для сміття;
  • памперси для дорослих.

Раніше ми писали про те, чи буде блекаут в Україні та до якого сценарію готуватися українцям. Також ми розповідали, які обленерго в Україні порушують правила відключень електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.