Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Молдова відкрила Україні доступ до важливої послуги: звідки ми тепер можемо імпортувати газ

Для українських трейдерів відкривається можливість транспортування газу неросійського походження через Трансбалканський коридор

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Це важливе рішення і для безпеки постачання та розвитку ринку газу України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд Молдови схвалив рішення про необхідні зміни до законодавства, що відкривають можливості усім компаніям користуватися послугою backhaul (віртуальний реверс) у точці з’єднання з Україною.

Про це повідомляють в пресслужбі оператора газотранспортної системи України.

Що зміниться для України

Так, для українських замовників послуг відкривається можливість транспортування Трансбалканським коридором газу неросійського походження – з LNG-терміналів у Греції та Туреччині або газу азербайджанського видобутку.

Раніше цей механізм використовувався переважно замовниками із самої Молдови.

Водночас для наших міжнародних партнерів цей крок відкриває можливість зберігати газ, доставлений в LNG-термінали у Греції чи Туреччині, в українських підземних сховищах.

"Це важливе рішення і для безпеки постачання та розвитку ринку газу України, і для планування довгострокового бізнесу всього регіону з використанням інфраструктури Молдови. Воно без сумніву сприятиме безпеці постачання газу в країни Центрально-Східної Європи", – каже директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова.

За її словами, попит на таку послугу залежатиме від трейдерів та наявності ресурсу за маршрутом.

Інтеграція України в європейський газовий ринок

Бєлькова також розповіла для Радіо НВ, що Україна інтегрується в європейський газовий ринок, в тому числі коштом наданих нею послуг. Українська ГТС пропонує використання наявних потужностей гнучкої та надійної інфраструктури. Оператор ГТС України успішно співпрацює з операторами ГТС суміжних країн:

  • Словаччини;
  • Румунії;
  • Угорщини;
  • Польщі;
  • Молдови;
  • з іншими європейськими трейдерами.

"Частина бізнесу компанії – це транзит, але перш за все ми орієнтовані на українського споживача. У разі припинення транзиту газу з Росії до Європи, ми продовжимо роботу для своїх замовників в Україні та інших країнах", — зазначила Ольга Бєлькова.

Вона також зазначила, що в Україні є видобуток, споживання, імпорт, газові сховища. Є ще одна послуга – так званий короткий транзит, коли деякі країни використовують точки з`єднання та інфраструктуру нашої ГТС для транспортування газу між країнами Європи

Як Європа позбувається залежності від російського газу

За даними Reuters, транзит російського газу до Європи через Україну знизився на 16%.

Такі низькі обсяги, ймовірно, пов'язані з досить теплою зимою, яка наразі спостерігається в більшій частині Європи. М'яка погода обмежує попит на газ для опалення, а пропозиція зрідженого природного газу (ЗПГ) зростає.

Ціни на газ у Європі почали падати. Адже через теплу погоду та скорочення промислового споживання стало більше запасів. А це може загрожувати перевантаженням системи зберігання.

Експорт газу з Росії до Європи трубопроводами різко впав до мінімуму. Найбільший покупець скоротив імпорт через вторгнення РФ в Україну та пошкоджений вибухами "Північний потік".

Оператор газосховищ у Німеччині, яка раніше була найбільшим споживачем газу Газпрому, прогнозує, що й наступної зими проблем з постачанням газу не буде. Адже зараз спостерігається зниження споживання. Також вони заявили, що цієї зими не буде дефіциту блакитного палива.

Раніше сайт Pro Гроші писав, куди звертатися українцям, які отримали некоректні платіжки за газ. Також ми розповідали, що буде з тарифами на доставлення газу у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.