Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться платити більше? Що буде з тарифами на доставку газу у 2023 році

Сума за доставлення газу в платіжках українців може змінитися вже незабаром

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Суми в платіжках за розподіл газу можуть змінитися вже незабаром

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сума в платіжках за доставлення (розподіл) газу може суттєво змінитися, це пов'язано не зі зміною тарифу на розподіл, а з методикою нарахування самої плати.

Про це повідомляє консультаційний центр "ГазПравда".

Скільки будемо платити?

Так, з 1 січня 2023 року щомісячну плату за доставлення газу розраховують за новими даними споживання, тобто за попередній газовий рік (з 1 жовтня одного року по 30 вересня наступного). Це означає, що для обрахування щомісячного платежу за розподіл газу на 2023 рік рахують кількість спожитих кубів газу з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року.

Раніше споживачі платили за розподіл по формулі:

  • щомісячна плата за доставлення = тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року) / 12.

Відтепер формула враховує вже інші дані споживання газу, а саме:

  • щомісячна плата за доставлення = тариф облгазу * (куби за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року) / 12.

Меншу суму у своїх платіжках зможуть побачити споживачі, які в період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року зменшили своє споживання газу у порівнянні з попереднім газовим роком, та навпаки.

При цьому самі тарифи на розподіл газу під час війни не змінюються та залишаються актуальними. Для різних облгазів тарифи різняться. Це залежить від ряду факторів: від регіону, кількості споживачів та розміру витрат для забезпечення функціонування мережі.

Якщо споживач не користувався газом цілий рік, але підключений до труби, він все одно має платити за послугу доставлення. Обов’язковий мінімальний об’єм газу, за розподіл якого доведеться сплатити, залежить від переліку газового обладнання в оселі, а саме:

  • 39 кубометрів за рік — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
  • 126 кубометрів за рік — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів за рік — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, зокрема – для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

Не платити за доставлення (розподіл) газу можуть лише ті, кого взагалі від’єднали від труби (це має бути підтверджено відповідним актом).

Раніше ми розповідали, на які комунальні послуги можуть зрости тарифи. Також ми писали, що буде з тарифами на воду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.