Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кораблі-електростанції: як вони допоможуть Україні зменшити енергокризу

Використання плавучих електростанцій дозволить заживити світлом мільйони будинків

Фото: Shutterstock, Karpowership. Колаж: Pro Гроші

Україна може купувати електроенергію через кораблі-станції

Фото: Shutterstock, Karpowership. Колаж: Pro Гроші

В Україну можуть відправити так звані кораблі-електростанції. Це гігантські плавучі мережі, розташовані на суднах, які під'єднуються до берегової системи через кілометрові кабелі.

Деталі повідомляє турецьке видання Nikkei Asia.

Надати Україні три кораблі-електростанції може турецька компанія Karpowership. Відзначається, що переговори вже ведуться з Укренерго. Представники компанії уточнили: судна можуть причалити в Одеську область. Вони працюють на природному газі або викопному паливі, а також біодизелі та мазуті з низьким вмістом сірки.

"Ми обговорюємо з Одеською областю та "Укренерго" розміщення трьох суден біля Одеси загальною потужністю 300 мегаватів", – сказали представники Karpowership. Аналітики стверджують, що вказана потужність допоможе постачати електроенергію в 1 млн будинків. Це значно підсилить ситуацію з енергозабезпечення в Україні та дозволить легше пережити критичні ситуації з аварійними відключенням світла.

Не виключено, що кілька суден використають країни Європейського Союзу вже цього опалювального сезону. Турецька компанія одночасно веде перемовини з чотирма провідними державами ЄС. Якщо вдасться узгодити деталі, вже у грудні флот з восьми кораблів причалить до європейських портів. Загальної потужності їхньої генерації достатньо для забезпечення п'яти мільйонів будинків.

"Звернення Європи до кораблів, що працюють на викопному паливі, є ще однією ознакою гострої необхідності використовувати додаткові джерела енергії цієї зими. Континент стикається з численними проблемами енергетичної безпеки після вторгнення Росії в Україну", – зазначає Karpowership.

Привабливість використання плавучих електростанцій – у низькій вартості ресурсу. Судна можуть постачати електроенергію за ціною вдвічі нижчою поточних ринкових цін.

Проблема з енергетикою в Україні

Як зазначив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, стан української енергосистеми дозволяє зробити прогноз щодо часу ремонту. На думку чиновника, щоб відновити критичну інфраструктуру, яка постраждала від масових ракетних атак, потрібно щонайменше шість місяців.

"Протягом цієї зими відновити всі пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури неможливо. Українська енергосистема перебуває під постійними обстрілами російських окупантів", – уточнив Андрій Герус. Такий тривалий термін обумовлюється відсутністю потрібної кількості обладнання для ремонту.

На жаль, Європа також не має устаткування, яке дозволить швидко стабілізувати енергосистему. На виготовлення піде 6 місяців, а велику частину пошкоджень Україна лагодить за рахунок власних резервів через різницю у класі напруги трансформаторів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Шмигаль розповів, скільки у сховищах газу та вугілля. Також ми повідомляли, що українців закликають готувати екстрену валізку на зиму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.