Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На всю зиму не вистачить? Шмигаль розповів, скільки у сховищах газу та вугілля

В українських складах накопичено достатньо газу, вугілля та пального, тож ріст попиту на генератори не завдасть шкоди

Колаж: Pro Гроші

Шмигаль розповів, чи вистачить Україні енергоресурсів

Колаж: Pro Гроші

Україна стоїть на порозі зими при тому, що існують постійні загрози ракетного обстрілу критичної енергетичної інфраструктури. Громадяни можуть на деякий час залишитися без світла, води та опалення. Чи достатньо вдалося накопичити ресурсів у підземних сховищах для проходження подібної кризи?

Деталі повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Свою заяву він озвучив на останньому черговому засіданні уряду. За словами Шмигаля, наразі вдалося запастися достатньою кількістю енергоресурсів, зокрема газом, вугіллям та паливом, щоб задовольнити потреби населення.

"У зиму ми входимо з 14 млрд кубічних метрів газу в наших сховищах і з 1,3 млн тонн вугілля на складах. Цього ресурсу вистачить для того, щоби стабільно пройти зиму", – запевнив політик. Що стосується палива, його теж вистачає, не дивлячись на зростання попиту на дизельні та бензинові генератори.

Обсяги споживання пального ростуть, але імпорт протягом останніх кількох місяців дорівнював майже 700 тисяч. Цей запас дозволяє встановити баланс між споживанням та потребою, і не довести до енергетичної кризи. Інше питання – ціни. Вони можуть змінитися вже у грудні, проте навряд чи значно підвищиться.

Наразі прогноз наступний: можна очікувати коливань у діапазоні до кількох гривень, але не більше. Ситуація пов'язана з покупкою генераторів для роботи АЗС: на придбання установок потрібно витратити чимало коштів, як і для їхнього утримання.

Україна просить газ за кордоном

Державне підприємство "Нафтогаз" звернулося до Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) з проханням надати більше газу, щоб без проблем зустріти зиму та пройти холодні місяці. Про зустріч з головою USAID розповів у соціальній мережі Facebook голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов.

Він повідомив, що подав запит на постачання не лише додаткового обсягу газу, але й на оперативну допомогу у вигляді матеріалів/обладнання, зокрема газових компресорів, дизельних генераторів та устаткування для видобутку ресурсу. "Assistant administrator Бюро USAID у справах Європи та Євразії Ерін Елізабет МакКі запевнила, що Агентство працює над запитом Нафтогазу щодо відповідних потреб", – уточнив Олексій Чернишов.

Саме у відповідь на його заяву прем'єр-міністр Денис Шмигаль поспішив запевнити українців, що потреби у додаткових закупівлях немає, оскільки власних запасів вистачить на весь опалювальний сезон.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 5 запитань про холоди, які цікавлять всіх українців. Також ми повідомляли, що військові пояснили, чи зможе Росія атакувати найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.