Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців закликають готувати екстрену валізку на зиму – що необхідно покласти

Міністерство внутрішніх справ України попереджає, що українці мають бути готовими до евакуації

Фото: Мінреінтеграції, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Що повинно бути в екстреній валізі

Фото: Мінреінтеграції, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну та постійні обстріли енергетичних об'єктів з боку Росії цьогорічна зима може стати чи не найскладнішою в історії незалежної України. Тому уряд закликає українців підготувати екстрену валізку для холодної пори року, щоб за необхідності максимально швидко евакуюватися.

Про те, що потрібно покласти в екстрену валізу у холодну пору, розповіли в Міністерстві внутрішніх справ України.

Що має бути в екстреній валізці:

  • документи та їх копії;
  • готівка;
  • ключі та їх дублікати;
  • набір теплого одягу;
  • радіоприймач;
  • ліхтарик, сірники, свічки, компас;
  • багатофункціональний ніж;
  • широкий скотч;
  • поліетиленові пакети;
  • ємність для води;
  • аптечка з урахуванням ваших потреб;
  • посуд, бажано металевий;
  • запас продуктів тривалого зберігання та води на тиждень;
  • за можливості спальний мішок і каримат.

Важливо, щоб у разі небезпеки ви могли бігти з речами. Тому беріть тільки речі першої потреби та ті, які можуть згодитися під час екстреної ситуації.

До чого варто бути готовим у період зимових холодів

Сайт Pro Гроші відповів на п’ять найважливіших питань про прийдешню зиму, які хвилюють кожного громадянина.

1. Чи вдасться надалі ремонтувати пошкодження?

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповідає, що Україні вже вдалося домовитися про постачання близько 200 трансформаторів середньої потужності та декілька трансформаторів високої потужності, які приїдуть з країн Балтії.

Також про багатомільйонну допомогу на відновлення української енергетичної інфраструктури оголосили Сполучені Штати, однак, що конкретно закуплять на цю суму — невідомо.

Проте у різних джерелах є інформація, що ДТЕК не поспішає ставити всюди нові трансформатори, бо боїться їх знищення новими обстрілами.

2. Чи будемо ми купувати електроенергію в ЄС?

За словами Омельченка, це можливо зробити технічно, однак в обмеженій кількості, а саме — 500 мегаватів. Це, безумовно, краще ніж нічого, однак повністю проблему не вирішить.

Дійсно, це потрібно робити, закуповувати та імпортувати електроенергію, однак розуміти, що кардинальним чином це ситуацію не змінить, це по-перше. А по-друге, є ще одна проблема — наша модель ринку електричної енергії не відповідає моделі ЄС. У нас жорстко регульовані прайс-кепи на низькому рівні, і в результаті ціна вдвічі чи навіть в тричі нижча за ціну у Євросоюз.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

На його думку, щоб українські компанії могли нормально закуповувати електроенергію в ЄС, Кабмін має розробити певний механізм компенсації різниці між ціною закупівлі й ціною на українському ринку.

3. Чого очікувати від Росії взимку?

Зима завжди була часом для енергетичного шантажу агресора, і цей рік виключенням не буде. Омельченко вважає, що у найскладніший час РФ може припинити транзит газу через територію України до ЄС.

Вони вичікують, коли наша система буде найбільш вразливою і, можливо, спробують синхронізувати удари по інфраструктурі із зупинкою транзиту блакитного палива. До цього треба бути готовим, — запевняє Омельченко.

Також варто пам’ятати про хворобливу "любов" Росії до дат, а саме — прив’язки нових обстрілів до якихось знакових подій.

4. Чи будуть нові блекаути?

За словами директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова, те, що Україна пережила 23 листопада, не можна назвати повноцінним блекаутом.

З технічної точки зору це краще називати системною аварією, яка була викликана обстрілом країни-терористки.

Чого конкретно можна далі очікувати — ніхто не знає, можна і далі чекати ударів по енергосистемі, по системі розподілу, по електростанціям з високою ймовірністю. Я розраховую на наступний сценарій — у нас будуть діяти графіки і аварійних, і планових відключень протягом усієї зими, можливо, навіть до повного завершення війни. Протягом зими буде зберігатися дефіцит електроенергії в середньому 20-25%, але після масованих ударів можливе його зростання до 50-60%, і терміни відновлення можуть тривати від 12 годин до трьох діб, — розповідає експерт.

5. Де і коли буде найнебезпечніше?

Як ми вже побачили, ракетні обстріли можуть дістати всюди, але все ж рівень небезпеки різний.

Найбільш спокійна енергетична ситуація — на Закарпатті та Буковині, а найбільша небезпека — це регіони проведення військових дій, прифронтові та окуповані території, там є проблеми не лише зі світлом, а й з опаленням, оскільки подекуди тепломережі повністю знищені.

Далі за рівнем небезпеки йдуть Харків, Київ та Дніпро, оскільки саме ці міста є найбільшими промисловими центрами України.

Якщо ж дивитися на часові проміжки, то найважче може бути у грудні, бо у РФ ще зберігається великий запас ракет, також складними може бути кінець лютого і навіть початок березня. У цей час запаси палива вже вичерпуються і багато чого залежить від погодних умов.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготуватися до можливих блекаутів взимку. Також ми розповідали, як максимально дешево і якісно утеплити своє помешкання перед сезоном холодів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.