Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Існує кілька сценаріїв – чи можна уникнути блекаутів цієї зими

Загалом, попередній досвід і плани на майбутнє свідчать про те, що Україна готова до зимового періоду

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В ДТЕК пояснили, що вплине на стабільне енергопостачання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наближається холодна пора року, і разом з нею в Україні знову починаються активні обговорення щодо можливості уникнути блекаутів та графіків відключень світла. Проте, чи реально це в цьому році?

На це питання відповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що важливим фактором, який впливає на стабільність енергопостачання, є відсутність обстрілів. У разі, якщо не буде нових атак, відключати електроенергію не буде потрібним. Також було зазначено, що Україна має можливість залучати імпортну електроенергію в разі нестачі власного виробництва.

Проте, обстріли та можливі пошкодження енергооб'єктів можуть вплинути на ситуацію. Сахарук розглядає кілька сценаріїв можливого розвитку подій, включаючи швидкий ремонт пошкоджених об'єктів і відновлення електропостачання, а також можливість відключення окремих районів для збалансування попиту та пропозиції на електроенергію.

Сахарук нагадав, що минулої зими було помітно покращення в організації графіків відключень та роботі енергетичних компаній. Світло не включали лише в тому випадку, якщо ступінь руйнації була дуже великою.

"У нас були такі райони, навіть області, де були повністю знеструмлені великі міста і багато населених пунктів. Це через те, що були сильно пошкоджені підстанції чи генерація", — розповів виконавчий директор ДТЕК.

Він додав, що енергетики вже мають досвід роботи у критичних ситуаціях й дещо змінили графіки.

"Тому якщо буде розподілятися електроенергія, тобто ліміти по областях так, як передбачено нормативами, то всі розуміють, як виключення робити за графіком. Якщо ж будуть такі великі руйнації, що цього зробити не можна, то тут, звичайно, буде з графіками дуже важко", — розповів Сахарук.

Чи готова енергосистема України до нової зими

Минулої зими українська енергосистема страждала від ракетних обстрілів Росією, що спричинило регулярні відключення електропостачання. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що енергетична система України готова до нового зимового сезону, включаючи можливість швидкого відновлення після можливих обстрілів.

Ремонтна кампанія вже завершується, і система готова до забезпечення опалення та електропостачання. Міністр попередив про можливість подальших атак, але наголосив, що енергетики готові приймати швидкі заходи для відновлення системи у разі обстрілів, які все ще тривають у деяких регіонах.

Раніше ми повідомляли, яким українським містам загрожує блекаут цієї зими. Також ми писали, чи варто українцям готуватися до важкої зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.