Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київ не готовий до планових відключень. У YASNO пояснили, чому в будинках довго немає світла

Генеральний директор YASNO розповів про тимчасові обхідні схеми для зменшення дефіциту електроенергії

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Києві застосовані тимчасові

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після останніх обстрілів росіянами енергетичної інфраструктури, в Києві тривають ремонтні роботи, тож екстрені відключення продовжуватимуться – можливості повернутися до графіків поки немає.

Про це повідомив генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

Чому Київ не може повернутися до графіків відключень

Дефіцит вузлів передавання електроенергії

Коваленко зазначив, що після останніх обстрілів на правому березі Києва з’явилися гостродефіцитні вузли передавання електроенергії. Їхня сукупна пропускна можливість становить більш ніж половину споживання всієї столиці – саме стільки до п’ятниці недоотримували мешканці правого берега.

"Зараз застосовані тимчасові обхідні схеми, які дали змогу на вихідні суттєво зменшити цей дефіцит. Але це тимчасові схеми, які не дають можливість поки повернутися до стабілізаційних графіків", – написав Коваленко в Facebook.

Локальне спрацювання автоматики

Директор YASNO пояснив, що часто після тривалих відключень електроенергії, споживачі починають використовувати її надмірно. Тому, щоб захистити мережі від перевантажень, спрацьовують запобіжники та виключаються автомати.

"Але поки користувачі не подадуть заявку, диспетчери про це не знають — в боті мереж можете бачити повідомлення, що світло є, а його нема. Водночас ремонтувати такі аварії можливо лише тоді, коли на лініях є напруга, тому доводиться чекати наступної подачі електроенергії", – зазначив Коваленко.

У яких областях діють екстрені відключення світла

26 грудня в Укренерго повідомили, що через перевищення лімітів споживання введені аварійні відключення світла в областях:

  • Дніпропетровській;
  • Запорізькій;
  • Харківській;
  • Львівській;
  • Київській;
  • у місті Київ.

"На об’єктах генерації та електромережах, пошкоджених внаслідок вже дев'яти масованих російських атак, тривають ремонтні роботи. Через масштабність та складність пошкоджень відновлення обладнання та функціонування низки ключових об’єктів вимагає значного часу", — зазначають в Укренерго.

Водночас енергетики попереджають українців про ймовірно нові атаки ворога та наголошують, що готові до будь-яких сценаріїв та за будь-яких умов відновлювати роботу енергосистеми.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли можуть повністю відновити енергосистему. Також ми розповідали, як шахраї користуються ситуацією з відсутністю світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.