Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергосистему можна полагодити до літа, але чи вдасться? У Міненерго дали прогноз

У Москві розраховували, що наслідком обстрілів буде повне відключення світла та тепла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія не змогла занурити Україну в блекаут

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українську енергосистему, яка постраждала внаслідок ракетних ударів з боку РФ, можна відремонтувати до літа. З того моменту відключення світла припиняться. Але за умови, що не буде нових обстрілів.

Про це міністр енергетики Герман Галущенко розповів в інтервʼю Forbes.

"Швидкість відновлення повʼязана з обстрілами. Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням уже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа", — пояснив Галущенко.

Поки один зі шляхів розв'язання проблеми — імпорт електроенергії. Україна вже проводила його в тестовому режимі. Однак наразі влада опрацьовує механізми, які дозволять збільшити імпорт.

"Зараз це 600 МВт — день, 700 МВт — ніч. Технічно можливість набагато більша — 1,6–2 ГВт", — підкреслив він.

Також Україні допоможуть мобільні станції потужністю до 50 МВт для того, щоб стабільно пройти цю зиму.

Тисячі ракет РФ не змогли зруйнувати енергосистему України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Росія не змогла занурити Україну в блекаут. У Москві розраховували, що наслідком обстрілів буде повне відключення світла та тепла.

"Понад тисяча ракет і дронів за півтора місяця не змогли зруйнувати нашу енергосистему", – повідомив Шмигаль.

Він також розповів, що Україна почала отримувати підтримку від міжнародних партнерів. В країну направляється "маса запчастин", а тому невдовзі почнеться відновлення української енергетичної інфраструктури.

Крім того, в Україні створили паралельну незалежну інфраструктуру виробництва електроенергії через генератори. Шмигаль запевнив, що українці точно зможуть пройти цю зиму, адже швидко адаптуються до нових реалій.

За словами радника голови ОП Олексія Арестовича, Росія не зможе занурити Україну в блекаут, оскільки ракети окупантів не здатні повністю вивести з ладу енергосистему нашої країни. Він пояснив – такі удари не спрацюють, адже структура української енергосистеми була створена ще у часи СРСР з розрахунку на ймовірність ядерної війни. Тобто вона мала витримати удари десятками мегатонн ракет по території України. За словами Арестовича, якщо тривалі відключення і будуть, то максимум на 5 днів.

Раніше ми писали про те, чому Київ не може отримати достатньо електроенергії. Також ми розповідали, в яких областях світло відключають найбільш несправедливо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.