Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ексголова НБУ Шевченко вперше прокоментував оголошення його у розшук

Колишній очільник Нацбанку стверджує, що офіційно повідомив НАБУ та САП про своє фактичне місцеперебування

Колаж: Pro Гроші

Кирило Шевченко прокоментував оголошення його у розшук

Колаж: Pro Гроші

Ексголова Нацбанку Кирило Шевченко відреагував на оголошення його у розшук детективами Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Цю справу він прокоментував виданню Forbes.

Шевченко заявив, що не переховувався від слідства, а тому підстав для оголошення його в розшук не було. За словами ексголови НБУ, він був готовий до співробітництва з НАБУ.

Він заявив, що, перебуваючи на консульському обліку в країні ЄС, офіційно повідомив НАБУ та САП про своє фактичне місцеперебування.

Також, за словами Шевченка, він офіційно звернувся до посольства з клопотанням щодо надання йому приміщення для організації відеозв’язку на час, коли співробітники слідчого органу захочуть провести допит.

"Таким чином, я подав усі відповідні клопотання та зробив усі необхідні дії щодо залучення мене до слідчих дій у порядку, встановленому законодавством", – прокоментував ексглава НБУ.

Що відомо

4 жовтня голова Національного банку України Кирило Шевченко звернувся до президента з проханням прийняти його відставку. Причиною тоді він назвав проблеми зі здоров'ям.

Шевченко додав, що з перших днів в НБУ він був передусім антикризовим менеджером і виконав свою місію: забезпечив безперебійну роботу фінансової системи в надскладний час повномасштабної війни.

Пізніше посадовця звільнили із займаної посади, а потім стало відомо, що йому повідомили про підозру. Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використало її для розкрадання грошових коштів.

Слідством встановлено, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою грошові кошти державного банку перерахували 52 фіктивним агентам. Загальна сума – понад 206 млн гривень.

У кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам, серед яких колишній голова Національного банку України, колишні та чинні високопосадовці банківських установ.

У САП наголосили, що факти, викладені в повідомленні про підозру, не стосуються періоду перебування колишнього голови Нацбанку на посаді та виконання ним повноважень керівника центрального банку України.

24 жовтня стало відомо, що Кирила Шевченка оголосили в розшук "за фактами вчинення службовими особами АБ "Укргазбанк", у складі організованої групи, розтрати коштів цього банку, шляхом зловживання службовим становищем, та службового підроблення".

Раніше ми писали про те, що Зеленський представив нового главу НБУ. Також ми розповідали про п'ять очікувань бізнесу від нового очільника центробанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.