Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут роботі не завада: як вибрати павербанк для ноутбука

Розповідаємо, як вибрати повербанк для ноутбука, та які характеристики важливо врахувати перед покупкою

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Який повербанк обрати для зарядки ноутбука

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Під час можливих відключень світла цієї осені та зими в українців можуть виникнути труднощі з тим, щоб продовжувати працювати за таких умов. Саме тому варто заздалегідь подбати про потужне джерело енергії для вашого ноутбука. Ним може стати не лише дорога та габаритна станція, але і звичайний повербанк з правильними характеристиками.

Про те, як правильно вибрати повербанк для ноутбука, розповіла редакція Pro Гроші.

В більшості випадків павербанки використовують для зарядки дрібних електронних пристроїв, таких як смартфон, навушники чи смартгодинник. Але на ринку є павербанки, які здатні зарядити навіть ноутбук. Вони майже не відрізняються зовні від звичайних, але мають значні відмінності всередині. Основні характеристики, які їх відрізняють, це напруга та сила струму.

Потужність повербанку

Варто розуміти, що смартфони та ноутбуки сильно відрізняються за енергоємністю. Саме тому, якщо під'єднати звичайний павербанк з низькою потужністю до ноутбука, він або зовсім не буде заряджати, або робитиме це занадто повільно. Тому насамперед треба звернути увагу на потужність. Вона повинна бути рівною, або більшою за потужність зарядного пристрою. Всі необхідні значення можна знайти на інформаційній наклейці, що знаходиться на корпусі ноутбука або в технічній документації.

Звичайні павербанки пропонують вихідну напругу на рівні п'яти вольтів, а силу струму в межах одного амперу. Для ноутбука цього замало, йому потрібна вихідна напруга понад 12 вольтів, а струм на рівні від 3 ампер. За менших значень коректно заряджатися він не буде.

Ємність повербанку

Важливий момент, на який варто звернути увагу — це ємність батареї. Оскільки батареї ноутбуків значно більші за ті, які зустрічаються в смартфонах, зазвичай повербанк має мати ємність від 10 000 мА/г. Але весь об’єм заряду, як правило, ви не отримаєте. Частина втрачається при заряджанні ноутбука чи смартфона, тож реальна ємність завжди менша. Зважаючи на це, ідеальним буде зарядний пристрій з ємністю 20 000 мА/г або більшою.

Роз'єм зарядки

Не всі ноутбуки можна зарядити через повербанк. Річ у тім, що звичайний USB занадто слабкий для передавання потрібної енергії, тому в комплектації ноутбуку є спеціальний зарядний пристрій з круглим штекером. Сучасні моделі уже мають потужний USB Type-C, розрахований на струм потужністю 100 ватів. Якщо у вас старий тип роз’єму для заряджання, можете розглянути інші варіанти — зарядні станції або генератор. Ще, як варіант, можна придбати спеціальний перехідник на стандартний круглий роз'єм живлення.

Раніше ми розповіли, як вибрати обігрівач для дому та за скільки продають напередодні зими в Україні генератори, Ecoflow та повербанки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.