Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Глава Укренерго пояснив, чи можуть українці залишитися без світла на тиждень

Росія здатна посилити кількість обстрілів енергетичних об'єктів України з настанням холодів

Фото: Укренерго, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні тривають масові перебої зі світлом

Фото: Укренерго, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький вважає малоймовірним сценарій, за якого українці можуть залишитися без світла на тижні чи навіть місяці.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

Він зазначив, що за нинішніх умов таке досить важкко уявити.

"Якщо виходити навіть з нинішньої ситуації, наша енергосистема все ще цілісна і контрольована Диспетчерським центром "Укренерго". Ми поки що далекі від апокаліптичного сценарію. Я навіть не знаю, наскільки цей апокаліпсис реалістичний", – заявив Кудрицький.

Чи посилить Росія обстріли з настанням холодів?

Глава Укренерго визнав, що достеменно цього знати не можна. Однак він вважає, що навіть якщо така вірогідність буде вищою, українське небо захистять Збройні Сили.

"22 жовтня було збито близько 20 ракет силами ППО – це не тільки врятовані життя, але й вціліли енергооб’єкти. У нас також є енергетики, висококваліфіковані спеціалісти, які в прискореному темпі ремонтують пошкоджене обладнання", – пояснив Кудрицький.

Він додав, що "це не гра в одні ворота". Адже Україна чинить енергетичному терору з боку Росії. Тому саме по собі збільшення вірогідності обстрілів не означатиме, що Москва зможе досягти своїх цілей.

Водночас, Кудрицький не виключає, що Росія збільшить кількість ударів по енергетичних об'єктах України, але АЕС атакувати не наважиться.

"Важко сказати про атомні станції, все-таки це вже неприкритий ядерний терор. Але щодо розширення кола об'єктів в принципі, то це можливо", – сказав глава Укренерго.

Хто обирає цілі для атак росіян?

Наслідки ударів Росії по енергетичній інфраструктурі
Фото: ДСНС

На думку Кудрицького, російни стріляли туди, де на їх розуміння, можна було б завдати найбільшої шкоди. Постраждалі регіони є важливими ланками, їх мережа – це елемент, який зв'язує енергосистему. До того ж, там високий рівень споживання.

"Напевно був такий принцип: завдати найбільшої шкоди там, де найбільше споживання. Ослабити мережу так, щоб вона втратила здатність забезпечувати надійне енергопостачання", – пояснив глава Укрегерго.

Він переконаний, що об'єкти ударів російські військові не могли обирати самостійно – їм допомагали російські енергетики.

"Безпосередньо вибором цілей, на мою думку, займалися російські енергетики. Я не знаю, хто конкретно, не я планував ці атаки. Гадаю, вони могли бути з російського системного оператора – "Россеті". Після перемоги ми будемо вимагати, щоб на лаві підсудних сиділи не тільки військові, але й енергетики. Не тільки люди, які натискали кнопки, але й ті, які обирали цілі", – заявив Кудрицький.

Чому атаки почалися в жовтні?

За словами очільника Укренерго, терор Росією українських об'єктів критичної інфраструктури пов'язаний з успіхами ЗСУ.

"Я особисто для себе пояснюю це тим, що Росія не може досягти ніякого успіху на фронті, і вони просто так боягузливо обстрілюють нас дальнобійними ракетами, яких у нас немає... Тому це просто такий жест відчаю. Ставка на те, що українці злякаються, що буде паніка серед населення", – наголосив Кудрицький.

Він додав, що основна мета України під час масованих ракетних обстрілів – зберегти цілісність енергосистеми. І графіки обмеження споживачів запроваджують для того, щоб енергосистема була збалансована.

Раніше ми писали про те, чому українці не знаходять графік з датами й адресами відключення світла. Також ми розповідали, що киян попередили про можливість відсутності опалення у квартирах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.