Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Взимку буде несолодко: киян попередили про відсутність опалення у квартирах

Мережу централізованого опалення можуть вивести з ладу ракетними ударами або беспілотниками

Фото: ZN. Колаж: Pro Гроші

Кияни можуть залишитися без опалення через ракетні атаки окупантів

Фото: ZN. Колаж: Pro Гроші

Столиця України взимку може переживати непрості часи, що пов’язано з цілеспрямованими спробами росіян знищити енергетичну інфраструктуру. Ракетні обстріли або атаки беспілотниками здатні нанести шкоду мережі централізованого опалення.

Чого очікувати киянам під час опалювального сезону, розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв виданню "Економічна правда".

Київські багатоповерхівки взимку на деякий час можуть залишитися без централізованого опалення. Це пов'язано не з відсутністю блакитного палива чи перебоями у постачанні, а з намаганнями ворога пошкодити чи повністю знищити інфраструктурні об'єкти в Україні.

Починаючи з 10 жовтня, російські окупанти цілеспрямовано руйнують критичну інфраструктуру держави, намагаючись залишити населення без світла, води та газу. Оскільки система опалення не є повністю диверсифікованою, проблеми можуть виникнути у місцях, яким завдали безпосереднє пошкодження.

На будь-якому відрізку мережі, що простягається на більш ніж 3 тисячі кілометрів трубопроводу, з великою кількість джерел постачання, може статися поломка, спричинена ракетами або атакою беспілотника. Тож не виключено, говорить Петро Пантелеєв, що взимку багатоквартирні будинки на кілька днів перестануть обігріватися.

Проблему в адміністрації розуміють, отже – до її вирішення готуються. Зокрема, купують мобільні котельні, здатні легко пересуватися по місту і забезпечувати теплогенерцію для об’єкту, який цього потребує. Приміщення попередньо потрібно оснастити відповідними інженерними вводами, але процес здійснюється швидко і нескладно для фахівців.

Водночас у КМДА запевнили, що температура в оселях не опуститься нижче 16 градусів, а в середньому можна очікувати минулорічного показника – близько 18 градусів. "Система централізованого теплопостачання міста спроєктована і сконструйована так, що менше певних показників давати не може", – уточнив сказав Петро Пантелеєв.

Обігрів електроприладами в умовах економії світла

Електроенергія стала дефіцитним продуктом у дні, коли здійснюються масовані ракетні обстріли. Влада просить міста за можливості обмежувати використання світла у пікові часи, щоб зменшити навантаження на мережу і не провокувати потенційні віялові відключення. На жаль, у випадку перебоїв з централізованим опаленням, киянам доведеться користуватися приладами обігріву, які працюють на електриці.

Це спричинить підвищення навантаження у системі і збільшить потребу в аварійних відключеннях. Рекомендується не вмикати одночасно з електрогенератором іншу побутову техніку вдома, яка тягне велику кількість енергії. Йдеться про пральну машину, кондиціонер, пилосос, бойлер, чайник, кавоварку тощо. Постарайтеся мінімізувати використання цих приладів, особливо в обідню та вечірню пору.

Також рекомендується у випадку відключень світла мати мінімальні запаси продуктів харчування та предметів першої необхідності, наприклад, ліхтариків, свічок, ліків, батарейок і сірників. Старайтеся заряджати мобільний телефон, ноутбук і павербанк заздалегідь, щоб не опинитися відірваними від світу в період екстреного обмеження ресурсів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які дрова краще вибирати для опалення будинку. Також ми повідомляли, де дешевше купувати деревину для опалювання.

Більше про новини стосовно опалювального сезону 2022 читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.