Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром визнав провали у 2022 році: з якими проблемами бореться монополіст

Російський монополіст назвав лише одну позитивну тенденцію у своїй діяльності у 2022 році

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Газпром значно скоротив видобуток та експорт газу

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Російський газовидобувний гігант відзвітував стосовно обсягів експорту за останні 11 місяців. Як виявилося, країни Європейського Союзу недоотримують майже половину від тогорічних показників.

Про це повідомила пресслужба компанії на сторінці в Telegram.

Не дивно, що постачання по трубопроводах "Північний потік-1/2" зупинили. Газпром не може забезпечувати безперебійне функціонування гілок, оскільки немає ресурсу для постачання. Згідно зі звітом компанії, протягом 11 місяців поточного року російський монополіст скоротив видобуток газу на 19,4%: цьогоріч обсяги становлять 376,9 млрд кубометрів, що на 90,8 млрд кубометрів менше, ніж торік.

Природно, що країни далекого зарубіжжя зіткнулися зі скороченням постачання і невиконанням контрактних зобов’язань. Експорт теж зменшився і дорівнює станом на кінець листопада 95,2 млрд кубометрів. Показник, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, менший на 44,5% (або на 76,3 млрд кубометрів).

Внутрішній ринок не здатен вирівняти ситуацію, бо не може задовольнити навіть традиційний попит. Він теж зменшився на 5,7% (12,8 млрд куб. м). Єдиний позитивний момент у звіті, на якому концентрує увагу Газпром, – зростання експорту газопроводом "Сила Сибіру" в Китай у рамках двостороннього довгострокового контракту з компанією CNPC.

"Зниження споживання газу в Європейському Союзі стало ключовим фактором скорочення попиту у світі. Зазначимо, що експорт у 27 країнах ЄС становить близько 50 млрд куб. м, у Великій Британії – понад 6 млрд куб. м", – уточнила пресслужба монополіста.

Попит на СПГ, навпаки, зростає

Поки Газпром підраховує збитки від скорочень постачання та намагається захистити себе у міжнародному арбітражному суді, Європа продовжує закуповувати російський скраплений природний газ. У порівнянні з обсягами імпорту в січні-жовтні минулого року, транспортування значно активізувалося. Показник станом на листопад більший на 40% від попереднього.

Маючи наочне підтвердження енергетичної залежності Європи від російського ресурсу, керівництво країни-агресорки може збільшити тиск на міжнародний ринок, зокрема скоротити постачання ще більше, щоб імпортери купували газ на спотовому ринку за завищеними цінами.

Нагадаємо, що у Європі досі точаться дискусії стосовно встановлення цінової стелі на російську нафту. 1 грудня Євросоюз та США разом із партнерами попередньо домовилися про можливу граничну вартість у 60 доларів за барель.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що від Газпрому вимагають багатомільярдну компенсацію. Також ми повідомляли, коли в Україні хочуть повернути податки довоєнного часу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.