Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнесу приготуватися: коли в Україні хочуть повернути податки довоєнного часу

Через спрощену систему оподаткування бюджет України недоотримує мільярди гривень

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Спрощену систему оподаткування планують скасувати

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть скасувати пільгову систему оподаткування, яка передбачає можливість сплачувати лише 2% від доходу замість довоєнних 5%.

Про це повідомляє видання "Економічна правда".

Дефіцит бюджету щомісяця оцінюється у 5 млрд доларів, при цьому значна частина покривається завдяки допомозі міжнародних партнерів. Додаткові доходи держави забезпечують податки: ними фінансуються ті цілі, на які гроші від інших країн піти не можуть, зокрема йдеться про оборону та безпеку.

Не дивлячись на суттєві втрати через війну уряд у перші тижні зміг створити для платників податків суттєві послаблення. Наприклад, було скасовано ПДВ та мита на будь-який імпорт. А бізнесу (навіть великим компаніям) дозволено перейти на спрощену систему оподаткування, тобто платити не 5% єдиного податку, а лише 2%. При цьому розрахунки показують, що за квітень-листопад пільгова спрощена система залишила державний бюджет без 3 млрд гривень.

Звісно, порівняно із загальним дефіцитом, ця сума здається незначною, але навіть таких коштів країна потребує для забезпечення критичних потреб. Тому у Верховній Раді наразі обговорюють скасування спрощеного оподаткування. Як зауважив голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, вже до середини наступного року Україна може повністю перейти до традиційної сплати єдиного податку.

"Зрештою, якщо не скасувати пільги, то міжнародним партнерам буде складно пояснити, чому Україна, потребуючи мільярди доларів для фінансування своїх видатків, не збирає хоча б частини необхідної суми самостійно", – йдеться у повідомлені.

Аби перехід не був болючим для фізичних осіб-підприємців та бізнесу, його реалізовуватимуть поступово. Депутати планують розробити тривалий перехідний період, щоб дати змогу підготуватися до скасування пільг. В першу чергу, це торкнеться представників грального бізнесу: законопроєкт уже підтримали народні депутати у першому читанні, планується голосування в цілому. Тож для них перехід може відбутися вже до кінця 2022 року.

Чому пільги не завжди корисні для бізнесу

Спрощена система приваблива тим, що 2% сплачуються від сукупного доходу за місяць. Для низькорентабельного бізнесу податок буде набагато більший, ніж на загальній системі, коли доводилося сплачувати його лише з прибутку. Тому перехід на спрощену систему максимально вигідний лише прибутковому бізнесу, у якого рентабельність вища за 20%.

Найбільше позитиву здобув саме гральний бізнес, який отримав змогу приєднатися до спрощеної системи у квітні. Проте тепер депутати намагаються скасувати цю можливість, оскільки вона дозволяє компаніям щомісяця заощаджувати мільйони на податках.

Ще одна причина – вимоги міжнародних партнерів. До того, Україна не лише повинна повернути оподаткування довоєнного стану, але й взяти на себе зобов'язання більше не створювати нових пільг чи винятків, аби не зменшувати надходження до бюджету. Як уточнив координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман, завдяки такому кроку можна буде забути про викривлення конкуренції та створення вертикальних монополій у секторах бізнесу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні введуть нове податкове зобов’язання. Також ми повідомляли, що буде за подання хибної податкової декларації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.