Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром намагається врятувати бюджет Росії – звідки монополіст бере гроші

Російський монополіст, незважаючи на зменшення експорту, поповнює федеральний бюджет

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Газпром допоміг бюджету РФ відтермінувати дефіцит

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Відколи Газпром зобов’язали виплачувати податок на видобуток корисних копалин, надходження до бюджету РФ значно зросли. Завдяки цим коштам вдається зберегти профіцит у федеральній казні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Велика частка фінансів, якими поповнювався державний бюджет Росії, надходила завдяки експорту природнього газу в Європу. Експерти давно прогнозували, що максимальне зменшення попиту на російський ресурс і відмова купувати його у Газпрому призведуть до дефіциту в казні, який посилиться ембарго на нафтопродукти.

Але прогнози не здійснилися, оскільки в жовтні монополіст вніс чимало коштів в якості податку на видобуток корисних копалин. Передбачалося, що внесення змін у Податковий кодекс РФ допоможе компенсувати падіння експорту до Європейського Союзу та періодичне зменшення цін на блакитне паливо.

За інформацією видання, яке посилається на дані Міністерства фінансів РФ, профіцит бюджету досяг 128,4 млрд рублів (2,1 млрд доларів) за 10 місяців 2022 року. Хоча місяць тому повідомлялося про суму на 54,7 мільярда рублів меншу. Газпром поповнив казну на 416 млрд рублів податку, завдяки чому вдалося закрити діру в надходженнях від експорту.

Прогнози щодо дефіциту через ембарго на нафту

Витрати на ведення бойових дій в Україні постійно зростають, тоді як доходи від продажу нафтопродуктів і газу падають. ЄС планує встановити цінову стелю на російські енергоресурси, щоб якнайшвидше позбавити РФ надприбутків і забезпечити прийнятну для більшості країн вартість нафти.

"Ми визначили всі необхідні інструменти для цього. Важливо осушити військову скарбницю Росії", – уточнила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. З огляду на факти, вже до кінця поточного року державі-терористу загрожує нестача бюджету. Мінфін РФ прогнозує дефіцит за весь рік понад 0,9% ВВП.

Ціни на газ у Європі не стоять на місці

Вартість ф'ючерсів на хабі TTF у Нідерландах минулого тижня понизилася на 15%, а вже станом на 14 листопада підвищилась на 5,8%. Тобто у країнах Європейського Союзу почала зростати вартість природного газу. Одна з основних причин нестабільності – очікування різкого похолодання, яке значно збільшить попит на ресурси для опалення.

"Це змушує ринок нервувати з приводу тонкої подушки й майбутньої волатильності – у разі перебоїв у постачанні чи хвилі холоду – навіть у найближчі місяці", – зауважують аналітики.

Проте на континенті не очікують проблем навіть на фоні скорочення поставок з Росії, адже покладають надії на великі обсяги транспортування скрапленого природного газу, а також заповнені газосховища.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що злочин на "Північному потоці" скоро розкриють. Також ми повідомляли, як Росія наживається за рахунок свого газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.