Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газ, електро чи дрова: чим найдешевше опалювати житло

Розповідаємо, як відрізняються найбільш поширені енергоносії та які краще вибрати для того, аби було тепло у приватному будинку

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для опалення приватного будинку можна обрати газ, електроенергію або дрова

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час війни українці зіткнулися з багатьма незручностями, але ще більше проблем може з'явитися вже восени, коли розпочнеться новий опалювальний сезон. Хоча влада й запевняє, що в країні не буде проблем з газом, а критична інфраструктура вже майже готова до осінньо-зимового періоду. Втім, громадяни, які живуть у приватних будинках, вже зараз розмірковують про те, як будуть опалювати своє помешкання.

Редакція сайту Pro Гроші спробувала розібратися, які є плюси та мінуси у різних видах палива: дров, газу та електроенергії.

Дрова

Досі доволі популярний вид палива серед українців. Якщо маєте доступ до дешевих дров та складності з підключенням газу – сміливо обирайте дерево.

Це паливо має ще одну беззаперечну перевагу – воно більш екологічне і його легше дістати.

Втім, дрова можуть бути й дуже дорогими, особливо дубові. Тому для того, аби зекономити, варто купувати не рубані, а метрові поліна.

Ще одна перевага дров – енергонезалежність. Можна не боятися відключень світла, хоча ця перевага може для деяких перетворитися у недолік.

Усе тому, що доведеться постійно стежити за тим, щоб ці дрова були, а також підкидати їх у піч або котел. Котел – ще один недешевий предмет, особливо якщо у вас є плани зробити своє життя максимально комфортним.

Газ

Основна перевага природного газу – це простота в експлуатації. Підключивши газовий котел про проблеми з теплом восени чи взимку можна не турбуватися.

Ще газ доволі економне паливо, хоча тут усе залежить від площі вашого житла і тарифів постачальника.

А ось про наступну проблему з газом знають одиниці. Мова про те, що якщо ви проживаєте у місцевості без прокладених для газопостачання комунікацій, отримати дозвіл на їхнє будівництво надзвичайно складно.

Так, лише на отримання дозволів можна витратити пів року часу. Додайте сюди ще й терміни будівництва, якщо отримаєте позитивну відповідь від держорганів. Отже, якщо ви будуєте будинок з нуля – подумайте про терміни.

Газ – відносно дешеве паливо, але коли йдеться про масштаби приватного будинку – може влетіти в копієчку. Якщо ви обігріваєте старий неутеплений будинок, то знадобиться величезна витрата блакитного палива.

Електроенергія

Є одним із найзручніших та найсучасніших видів опалення, але – найдорожчим. Якщо живете у квартирі, то не складно підрахувати, як збільшаться платіжки, якщо облаштувати, наприклад, підігрів підлоги.

А тепер уявіть, опалювати потрібно цілий будинок, а до всього – ще й подбати про комунікації.

Отже, можна сказати, що серед усіх описаних варіантів саме газом найзручніше опалювати помешкання. Та знову ж таки, якщо зрозумієте, що підвести газове опалення буде складно через побудову комунікацій, тоді відмовляйтесь від цього варіанту.

Звісно, дрова менш зручні у використанні, до того ж їх економічність сильно різниться залежно від вибраного дерева.

Та якщо ви живете в регіоні з доступом до недорогих дров, у вашому будинку є пічка – це цілком підхожа економічна альтернатива.

Чи вистачить країні газу на опалювальний сезон

До війни потреби України в газі щороку становили майже 28 мільярдів кубометрів газу. З них близько 20 мільярдів ми імпортували, а решту самостійно видобували державні та приватні компанії на території країни.

Але у 2022 році споживання стало меншим. Тоді з підземних сховищ Україна використала 5,572 млрд кубометрів газу, тоді як накопичила 15 млрд кубометрів.

У 2023 році, як свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), український уряд планує накопичити орієнтовно такий же запас палива.

Раніше ми розповідали, скільки коштують дрова напередодні зими. Також ми пояснювали, як правильно складати та зберігати дрова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.