Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром догрався? Чому на російського монополіста подають міжнародний позов

Газпром не виконує умови контракту щодо поставок блакитного палива у Чехію

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Газпром не виконує зобов'язання щодо поставок газу у Чехію

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

На російського монополіста у сфері видобутку та розподілення природного газу скаржиться енергетична компанія Чехії ČEZ, яка звинувачує Газпром у невиконані зобов’язань щодо поставок.

Про це повідомляє видання Denik.cz.

Генеральний директор ČEZ Даніель Бенеш в ефірі Чеського телебачення (ČT) розповів, що компанія має намір звернутися до міжнародного арбітражу, оскільки Газпром не виконує умови договору. Періодичні перебої з постачанням ресурсу, які виникали протягом 2022 року, а також погрози взагалі припинити транспортування блакитного палива до Європи змушують ČEZ вимагати компенсації збитків.

"У той момент, коли хтось не виконує контракт, який у вас є, важко говорити про щось, окрім компенсації збитків", – заявив Бенеш. Тож чеська енергетична компанія наразі відмовилася від переговорів про поставки на наступний рік, адже цьогорічні проблеми натякають на довгий розгляд справи.

За словами Бенеша, єдиний крок, який здатний допомогти у вирішенні питань поставок і перебоїв, як і виплати компенсації – звернення до міжнародного арбітражу. Це нейтральний і приватний засіб вирішення суперечок міжнародного рівня, який дозволяє швидше досягти результату, ніж судова тяганина.

Арбітраж іноді називають гібридом, оскільки він поєднує елементи цивільно-правової процедури та загальноправової процедури, але дає можливість сторонам конфлікту самостійно розробити процедуру, за якою буде вирішено спір.

Як уточнив Даніель Бенеш, станом на жовтень 2022 року збитки чеської компанії, спричинені Газпромом, оцінюються у розмірі від сотень мільйонів до мільярда чеських крон.

Кількість спожитого газу і його вартість у Європі знизилися

Порівняно з минулим літом Європа змогла скоротити споживання російського газу з 40% до 7,5%. Найбільше досі отримують центральноєвропейські країни-члени, тоді як Швеція та Кіпр відмовилися від поставок. На їхньому енергобалансі або дуже мало російського газу, або немає взагалі.

Не дивлячись на шантаж з боку РФ, Європа змогла наповнити свої сховища на зимовий період. Відомо, що наразі накопичено близько 92%. Більше того, ціна на ресурс теж відчутно зменшилася: мегават-година коштує всього 67 євро порівняно з минулорічним показником у 300 євро. Тобто майже втричі вдалося знизити надходження до російського бюджету.

Серед країн, які найбільше наполягають на цінових обмеженнях – Франція, Італія, Іспанія та Польща. Вони лобіюють рішення не просто скоротити попит на блакитне паливо, а запровадити ембарго. Для цього держави рішуче скоординували спроби відшукати альтернативні джерела поставок.

Як раніше зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, Європа знайшла заміну для двох третин всього обсягу природнього газу, який поставляла Російська Федерація.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у світі створюється тіньовий флот для перевезення нафти. Також ми повідомляли, що українці скаржаться, що газ почав горіти червоним полумʼям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.