Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У світі створюється тіньовий флот для перевезення нафти – хто допомагає Росії

Розповідаємо, як Росія намагається обійти санкції ЄС, що обмежують експорт нафти

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

5 грудня почнуть діяти санкції ЄС щодо російської нафти

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уже 5 грудня почнуть діяти санкції ЄС щодо експорту російської нафти. Тим часом у світі формується тіньовий флот танкерів із невідомими власниками для прихованого експорту сирої нафти в інтересах Росії.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що через безпрецедентні міжнародні санкції значна частка російського експорту нафти здійснюватиметься за допомогою заплутаної та таємної мережі суден, власників, портів та безпечних маршрутів, у якій домінують особи, охочі продовжувати співпрацю з Росією.

"Якщо ви подивитесь на те, скільки кораблів було продано за останні шість місяців невідомим покупцям, то стане зрозуміло, що створюється флот для того, щоб перевозити ці вантажі", – каже директор однієї з найбільших у світі танкерних компмпаній Maersk Tankers Крістіан Інгерслав.

Значна частина цих танкерів була придбана невідомими особами в Дубаї, Гонконзі, Сінгапурі та на Кіпрі. Багато з кораблів є старими і потраплять до тіньового флоту, причому деякі танкери також постачає російський судновласник ПАТ "Совкомфлот".

Імовірно, що основними покупцями російської нафти після набуття чинності санкцій 5 грудня стануть Китай та Індія.

Очікується збільшення міжкорабельних трансферів, коли вантаж передається в морі з одного танкера на інший. Це пов'язано з санкційними ризиками обробки експорту безпосередньо з російських портів. До того ж є необхідність збуту кількох менших вантажів на один великий танкер для дальнього експорту.

Чому план країн G7 щодо стримування Москви може провалитися

Росія може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб доставити більшу частину своєї нафти за межі нового обмеження цін G7.

Так, країни Великої сімки домовилися обмежити продажі російської нафти за вимушено низькою ціною до 5 грудня, але зіштовхнулися з обуренням головних гравців світової нафтової промисловості, які побоювалися, що цей крок може паралізувати торгівлю в усьому світі.

Дізнавайтеся, скільки відсотків нафти Росія може експортувати попри санкційні обмеження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому проєкт "Сахалін-1" перестав видобувати нафту. Також ми розповідали, як змінилися доходи Росії від експорту нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.