Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетика вже не цікавить? Українців попередили про новий план росіян у війні

Перед українцями постала нова загроза на фоні війни з Росією

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росіяни після атак по енергетиці можуть спробувати зруйнувати водопостачання

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російські окупанти з жовтня 2022 року намагаються зруйнувати українську енергосистему, щомісяця завдаючи масованих ракетних ударів. Втім, занурити нашу країну у темряву ворогу так і не вдалося, тому росіяни вирішили випробувати новий метод — тепер під прицілом водопостачання.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він зазначив, що через часткове руйнування та навмисне відкриття окупантами шлюзів Каховської ГЕС, щодня втрачається величезна кількість кубометрів води. Через це 70% населених пунктів, які отримують воду з Дніпра, можуть залишитися без водопостачання.

Ще проблеми з водопостачання можуть серйозно загрожувати функціонуванню Запорізької АЕС і систем охолодження станції.

"Думаю, нікому не треба пояснювати, чим це загрожує Україні, Європі та світу загалом. Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або ж дозволила це зробити українським фахівцям", – зазначив Шмигаль.

Яка ситуація в енергосистемі станом на 14 лютого

Голова Міненерго Герман Галущенко заявив, що ситуація в енергосистемі значно покращилася. Власне, у вівторок, 14 лютого, відключення електроенергії можуть торкнутися лише двох регіонів країни: Одеської та Хмельницької областей.

Причиною відключень світла є пошкодження ліній, які досі не відновили повністю, тому заживити усіх одночасно споживачів наразі просто неможливо.

"Неймовірними зусиллями енергетиків вдається тримати генерацію, доставку та розподіл електроенергії на необхідному рівні, щоб забезпечувати потреби споживачів", – зауважив Герман Галущенко.

До того ж в Україні запрацювали ще два енергоблоки. Це теж дозволить зменшити дефіцит генерації електроенергії.

Чи відключатимуть світло українцям навесні

Дефіцит генерації й досі є, однак підвищення температури може впливати на його зменшення. Втім прогнозувати, що буде зі світлом навесні, за словами Германа Галущенка, доволі складно.

Адже у багатьох випадках усе залежить від того, чи будуть росіяни знову обстрілювати енергетичні об'єкти.

Раніше ми розповідали, що Україна вперше імпортувала нафтопродукти з США. Також ми писали, як Україна імпортує газ із Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.