Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На танкерах через Німеччину: Україна вперше імпортувала нафтопродукти з США

Виробником продукту є компанія Marathon Petroleum Company

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До України вперше прибуло дизельне паливо американського виробництва

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна під час повномасштабної війни з Росією, на початку лютого 2023 року отримала першу партію дизельного палива американського виробництва.

Про це повідомляє видання Enkorr.

За інформацією видання. це вперше Україна імпортує нафтопродукти зі Сполучених Штатів Америки. Тим часом у компанії "Укрпалетсистем" ((UPG), яка й імпортувала продукт з-за океану розповіли, що виробником продукту є Marathon Petroleum Company.

"Зараз в Європі дуже хороша кон'юнктура, великі запаси, є тенденція до зниження цін. Але ми будемо намагатися збільшувати поставки саме американського продукту через логістичні зручності роботи з цими партіями і вигідне ціноутворення", – зазначили в компанії.

Там також розповіли, що танкер дедвейтом 100 тонн спочатку прибув у порт німецького міста Гамбург. Звідти дизпаливо перевантажують на менші танкери, після чого вони відправляються до Польщі. Перші об'єми дизпалива вже прибули до України.

Що з імпортом електроенергії

На фоні енергокризи, яку спровокувала РФ ракетними ударами по об'єктам енергетичної інфраструктури, Україні вдалося розпочати імпорт електроенергії з Європи. За словами міністра енергетики Германа Галущенко, це сталося 1 січня 2023 року.

Обсяги імпорту залежатимуть від ситуації з ремонтами та входження в роботу енергосистеми блоків.

"Багато залежатиме від майбутніх обстрілів енергосистеми, які пошкодження будуть, але, безумовно, на імпорт ми також розраховуємо", – додав Галущенко.

За даними Міненерго, наразі узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становлять 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірні й пікові години, проте залучення імпорту значно знизить обсяг небалансу.

Раніше ми розповідали, що наприкінці 2022 року в Україні відбувся перший з початку повномасштабної війни онлайн-аукціон із малої приватизації. Також ми писали, як Україна імпортує газ із Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.