Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна вже імпортує газ із Європи: яка країна цьому посприяла

Розповідаємо, як Україні навіть попри війну вдалося налагодити імпорт газ з Європи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна почала імпортувати газ із Європи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна почала отримувати газ з Європи через територію Молдови та закачує ресурс у свої підземні сховища.

Про це повідомляється на сайті "Оператор ГТС України".

Йдеться про віртуальний реверс. Так, оператори транспортування газу операторами відбувається лише тільки в одному напрямку, а в іншому – газ транспортується з використанням віртуального реверсу (або backhaul). Таким чином пальне фізично не перетинає кордон, але сторони здійснюють взаємозалік.

"Ми пропонуємо нашим партнерам кооперацію, яка зміцнить енергетичний ринок Європи та сприятиме подальшій інтеграції України", - підкреслив генеральний директор ОГТСУ Павло Станчак.

Зазначається, що Україна може виробляти віртуальний реверс з усіма операторами ГТС суміжних країн Європи. Ключовою передумовою для цього є наявність в системі ресурсу.

Як Україна інтегрується в європейський газовий ринок

На початку січня 2023 року директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова розповіла, що українська ГТС пропонує використання наявних потужностей гнучкої та надійної інфраструктури. Оператор ГТС України успішно співпрацює з операторами ГТС суміжних країн:

  • Словаччини;
  • Румунії;
  • Угорщини;
  • Польщі;
  • Молдови;
  • з іншими європейськими трейдерами.

"Частина бізнесу компанії – це транзит, але перш за все ми орієнтовані на українського споживача. У разі припинення транзиту газу з Росії до Європи, ми продовжимо роботу для своїх замовників в Україні та інших країнах", — зазначила Ольга Бєлькова.

До того ж Україна має видобуток, споживання, імпорт, газові сховища. Також надається ще одна послуга – короткий транзит, коли деякі країни використовують точки з`єднання та інфраструктуру нашої ГТС для транспортування газу між країнами Європи.

Гранична ціна на газ і боротьба Газпрому

Ще з грудня 2022 року у світі діють цінові обмеження на газ, у тому числі на російський. Так, показник становить 180 євро за МВт*год (1 888 євро за тисячу кубометрів).

Водночас російський монополіст Газпром посилив постачання ресурсу в інші країни, більш лояльні. Зокрема до Китаю. Відомо, що у грудні-січні постачання газопроводом "Сила Сибіру" кілька разів оновляло історичний рекорд добових постачань. Перевищення контрактних зобов'язань за один день становило 16,6%.

Раніше ми розповідали, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні.Також ми писали, які секрети Газпрому викрила українська IT-армія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.