Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетична незалежність ЄС дорого коштуватиме? Яка сума для цього знадобиться

Експерти підрахували, скільки доведеться заплатити до 2040 року для переходу на відновлювальні джерела енергії

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В ЄС порахували вартість переходу на відновлювальну енергетику

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Європа на шляху до того, щоб відмовитися від викопного палива та перейти на відновлювані джерела енергії (наприклад, сонячну чи вітрову), повинна бути готовою до серйозних витрат. Загалом створення самодостатнього енергетичного сектору у Європі може обійтися близько у 2 трильйони євро.

Про це пише Reuters.

За підрахунками Потсдамського інституту, для повного переходу на відновлювальні джерела потрібні будуть такі інвестиції:

  • по 140 млрд євро щороку до 2030 року;
  • по 100 млрд на рік з 2030 до 2040 року.

Загалом протягом цього часу Європі знадобиться 2 трильйони євро.

В дослідженні зауважують, що попри те, що ці цифри значні, важливо пам'ятати, що європейські країни витратили додатково 792 мільярди євро минулого року лише на систему статус-кво, щоб захистити споживачів від наслідків енергетичної кризи, спричиненої російським вторгненням в Україну.

Тож постачання відновлюваної енергії мають зростати на 20% на рік, щоб задовольнити очікуваний попит на електроенергію до 2030 року.

Що відомо про перехід Європи на відновлювальні джерела енергії

Перехід Європи до відновлювальної енергетики – це важливий крок на шляху до виконання планів щодо стримування зміни клімату та відмови від викопного палива.

До того ж у вересні на законодавчому рівні в ЄС остаточно затвердили юридично обов'язкові цілі щодо швидшого розширення відновлюваної енергетики в цьому десятилітті.

Новий закон змінив цільові показники ЄС щодо відновлюваних джерел енергії. Попередню мету щодо відсотка енергії ЄС, яка має бути відновлюваною, змінили з 32% до 42,5%.

Європа забезпечила себе рекордними запасами газу

В межах підготовки до опалювального сезону Європа поставила перед собою мету накопичити достатній обсяг газу для проходження зими. Вже станом на кінець серпня зафіксували максимальний за всю історію рівень запасів газу у європейських сховищах. До слова, зберігається блакитне паливо країн ЄС і в Україні.

Станом на кінець серпня, рівень запасів газу досяг 92,65%, що на 12 процентних пунктів вище за середній показник останніх п'яти років. Такі дії Європи демонструють рішучість підготуватися до зими та максимально скоротити залежність від російського газу.

Раніше ми писали про те, що Україні взимку може знадобитися 100 нових трансформаторів. Також ми розповідали, що буде з імпортом та експортом світла в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.