Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Затриманий президент "Мотор Січі" Богуслаєв приховував таємницю – що з’ясувалося

Маючи паспорт громадянина РФ, Богуслаєв був народним депутатом і мав доступ до державних таємниць

Колаж: Pro Гроші

В'ячеслав Богуслаєв має подвійне громадянство, але неодноразово був народним депутатом

Колаж: Pro Гроші

Президент ПАТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв, якого 23 жовтня затримала СБУ за підозрою у здійснені колабораційної діяльності, до всього – громадянин країни-агресора.

Про це стало відомо з розслідування видання "Радіо Свобода".

24 жовтня, через день після затримання, журналісти проєкту "Схеми" опублікували інформацію про друге громадянство Богуслаєва. Виявляється, співвласник компанії, яка виробляла деталі для ударних вертольотів РФ, одночасно з наявністю українського паспорта мав також російський.

Відповідно до витягу з АС "Роспаспорт", ще 20 років тому колишній нардеп звернувся до паспортно-візового відділу внутрішніх справ у Москві, щоб йому обміняли радянський документ. Очевидно, він вісім років чекав, що розпад СРСР відмінять, і старий паспорт знову знадобиться. Через три дні після оформлення заяви її виконали.

Більше того, журналісти опублікували фото індивідуального податкового номера платника податків, який теж був у Богуслаєва протягом двадцяти років.

Найважливіше, що уродженець Уральська, маючи російські документи, спокійно займався політичною діяльністю в Україні. Його чотири рази переобирали народним депутатом, починаючи з 2006 року – під час 5, 6, 7 і 8 скликань Верховної Ради. А ще затвердили членом комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Це означає, що у чоловіка був доступ до державних таємниць, які він, аналізуючи його підпільну діяльність на користь Росії, цілком міг передавати ворогу.

Підозра у державній зраді

Нагадаємо, що Служба безпеки України інкримінує керівнику запорізького заводу "Мотор Січ" діяльність, яка визначається як колабораційна. Йому, спільно з начальником Департаменту зовнішньо-економічної діяльності Олегом Дзюбою, якого теж взяли під варту, інкримінують ст. 111-1 Кримінального кодексу (колабораційна діяльність) ️та ст. 111-2 ККУ (пособництво державі агресору).

Відомо, що заарештовані підпільно продавали росіянам деталі для виготовлення та ремонту ударних вертольотів типу️ Мі-8 АМТШ-ВН "Сапсан", КА-52 "Алігатор", Мі-28Н "Нічний мисливець". Щоб обходити заборону на торгівлю, організатори незаконної схеми користувалися послугами комерційних структур у країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Посередницькі компанії відправляли замовлення для заводу нібито від західних клієнтів, а потім доставляли виготовлену продукцію в Росію.

Зауважимо, що 24 жовтня рішенням Шевченківського суду Києва Олег Дзюба заарештований терміном на 2 місяці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть українці залишитися без світла на тиждень. Також ми повідомляли, чому на російського монополіста подають міжнародний позов.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.