Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ДТЕК оновив графік відключень світла: що змінюється для киян

Графік стабілізаційних відключень довелося змінити через складну ситуацію в енергосистемі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як у Києві вимикатимуть світло

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 9 грудня в Києві починають діяти оновлені графіки стабілізаційних відключень. Вони розроблені з урахуванням складної ситуації в енергосистемі, що склалася внаслідок останніх терористичних обстрілів з боку Росії.

Про це повідомили в пресслужбі ДТЕК.

Графіки складаються з трьох категорій:

  • Білий колір на графіку: світло є і в цей час його наявність гарантована.
  • Сірий колір на графіку: в цей час гарантовано не буде світла.
  • Світло-сірий колір на графіку: можливі відключення, якщо дисбаланс в енергосистемі буде збільшуватись.

Таким чином, гарантовано світло в оселях може бути 6 годин на добу. Водночас вимикати електроенергію можуть на період до 12 годин на добу.

Компанія просить, якщо ви не можете знайти свою адресу в переліку, повідомити їм про це через сайт, на сторінці у Facebook, або в кол-центр.

Кому найперше будуть вмикати світло

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Уряд систематизує процес щодо того, хто насамперед отримує електроенергію.

Енергетики мають розробити та подати на розгляд Уряду чіткі пріоритети включення електропостачання. Загалом буде чотири групи пріорітетів:

  • перший — критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні;
  • другий — об’єкти військово-промислового комплексу, що працюють на оборону країни. Принцип "все для фронту" залишається абсолютно незмінним;
  • третій — бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти, як хлібопекарні та молокозаводи;
  • четвертий — житловий сектор.

Зазначається, що лише після того, як електроенергія з'явиться у цих чотирьох групах, світло мають подавати й іншим об'єктам.

Хто понесе відповідальність за несправедливі графіки відключень світла

Через те, що українці все частіше скаржаться на нерівномірність відключень світла, у Рівненській та Сумській областях графіки відключень електроенергії перевірить Служба безпеки України (СБУ).

Так, мер Рівного наголосив на необхідності дотримання справедливості при постачанні електроенергії споживачам.

"Саме тому звернувся до керівництва НЕК Укренерго, СБУ в Рівненській області, по здійсненню позапланових перевірок на об’єктах енергетики щодо справедливого розподілу електроенергії між споживачами Рівного та заживлення об’єктів критичної інфраструктури", – написав Третяк в Telegram.

Він закликав обленерго донести до жителів області інформацію про обсяги відключення та складені графіки. Також мер Рівного вимагає максимально дотримуватися таких графіків.

Водночас, очільник Сумської області також повідомив, що до питання відключення світла залучать СБУ. Таким чином перевірять справедливість складених обленерго графіків вимкнення електроенергії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як довго українцям відключатимуть світло. Також ми розповідали, коли енергосистема України може повернутися до планових відключень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.