Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

СБУ перевірить "справедливість" графіків відключень світла – хто понесе відповідальність

Все більше українців залишаються без світла на 6-12 годин поспіль, тоді як інші будинки зовсім не відключають

Колаж: Pro Гроші

СБУ перевірить обленерго через відключення світла

Колаж: Pro Гроші

Через те, що українці все частіше скаржаться на нерівномірність відключень світла, у Рівненській та Сумській областях графіки відключень електроенергії перевірить Служба безпеки України (СБУ).

Про це заявили міський голова Рівного Олександр Третяк та голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Так, мер Рівного наголосив на необхідності дотримання справедливості при постачанні електроенергії споживачам.

"Саме тому звернувся до керівництва НЕК Укренерго, СБУ в Рівненській області, по здійсненню позапланових перевірок на об’єктах енергетики щодо справедливого розподілу електроенергії між споживачами Рівного та заживлення об’єктів критичної інфраструктури", – написав Третяк в Telegram.

Він закликав обленерго донести до жителів області інформацію про обсяги відключення та складені графіки. Також мер Рівного вимагає максимально дотримуватися таких графіків.

Водночас, очільник Сумської області також повідомив, що до питання відключення світла залучать СБУ. Таким чином перевірять справедливість складених обленерго графіків вимкнення електроенергії.

"Сьогодні ми провели велику нараду з залученням СБУ для того, щоб цей правоохоронний орган включився і проконтролював справедливість вимкнення об'єктів і вимкнення житлових будинків від електромереж", – заявив Живицький.

Як забезпечити справедливі графіки

Голова Сумської ОВА пояснив, що кожного дня область отримує різні ліміти для споживання електроенергії. Але вони складають від третини до 50% тієї потреби, яка є у абонентів області.

"Ми вже неодноразово зверталися до енергетиків з тим, щоб ці графіки були справедливими. Тому, що по факту ми спостерігаємо, що не всі будинки вимикаються рівномірно. І у деяких будинках ми бачимо вимкнення електроенергії і на 5, і на 6, і на 12 годин", – зазначив Живицький.

За його словами, тривалість відключень можна скоротити за рахунок внесення до графіків більшої кількості адрес споживачів.

"Якщо це пояснюється технічними речами (відключення світла на понад 6 годин, – ред.), то ми спільно з головами громад відпрацюємо фінансування якихось перемичок чи додаткових ліній електропередач для того, щоб ми могли забезпечити повністю справедливе вимкнення електроенергії", – додав Живицький.

Він закликав жителів області звертатися до органів місцевого самоврядування (мерії, сільської ради) якщо вимкнення відбувається не по графіку або на 6 і більше годин поспіль.

Раніше у Міненерго вже попереджали, що ті, хто складали графіки відключень світла, понесуть покарання. Також ми писали про те, чому в Україні нерівномірно вимикають світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.