Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ДТЕК відключатиме світло українцям до кінця березня – яка ситуація з електрикою

Російські ракетні обстріли та дефіцит електроенергії можуть бути причиною того, що світло відключатимуть до весни 2023 року

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні графіки відключень діятимуть до кінця березня

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через російські ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України й дефіцит електроенергії, стабілізаційні графіки відключень світла застосовуватимуться до кінця березня.

Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

Що буде зі світлом

Навесні, коли почнеться потепління та знизиться споживання електроенергії, буде варіант повернення до стабільної подачі електрики споживачам. Однак це можливо лише за умови, що до цього часу російські війська не завдадуть катастрофічних ударів по українській інфраструктурі.

"У нас, напевно, до кінця березня не вистачатиме генерації, навіть якщо все відремонтують. Скоріше за все, ми житимемо у стабілізаційних графіках до кінця опалювального сезону, коли великий попит на електроенергію та обмежені можливості її генерації", – зазначив Сахарук.

Як зазначив виконавчий директор ДТЕК, із підвищенням температури відбувається різке зниження споживання, тоді є можливість збалансувати генерацію з попитом на електроенергію.

Після 5 грудня, коли російські війська знову завдали ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України, енергосистема перебуває на стадії відновлення. За словами Сахарука, такі роботи триватимуть 7-10 днів. Наразі усі регіони намагаються повернутися до стабілізаційних графіків, однак вдається це не скрізь.

Де ситуація найскладніша

Президент України Володимир Зеленський заявив, що відновити енергосистему на 100% наразі неможливо. Найбільше відключень електроенергії відбувається в:

  • Києві;
  • Київській області;
  • Львівській області;
  • Житомирській області;
  • Хмельницькій області;
  • Полтавській області;
  • Вінницькій області;
  • Закарпатській області.

Що заважає повернути електрику усім будинкам в столиці

Гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко розповів, що у Києві досі ремонтують один із комунальних об'єктів генерації, через що мешканці лівого берега столиці отримують лише 30% потреб в електроенергії.

До того ж виникає багато локальних аварій. Як пояснив Коваленко, вони виникають з різних причин:

  • не спрацьовує автоматика.Частина трансформаторних підстанцій може видати помилку під час включення певної черги, в результаті чого мешканці лишаються без світла, їх потрібно підключати вручну;
  • ситуацію погіршує погода. Зростає кількість інших аварій: система не розрахована на таку велику кількість увімкнень та вимкнень;
  • відкладений попит: одразу після тривалих відключень споживання в рази зростає.

Раніше ми розповідали, який "апокаліпсис" може статися у Києві вже найближчим часом. Також ми писали, який штраф можна заплатити, якщо залишити українців без світла. Більше про відключення світла в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.