Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кораблі-електростанції для України: де їх розмістять і як вони працюватимуть

Кораблі-електростанції допоможуть забезпечити світлом 1 мільйон українців

Фото: Karpowership, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна домовилася про постачання плавучих-електростанцій

Фото: Karpowership, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наслідки енергетичної кризи Україна планує частково вирішити за допомогою турецьких кораблів-електростанцій. Меморандум про постачання плавучих мереж був підписаний між турецьким виробником Karpowership та національною компанією АТ Енергетична компанія України (ЕКУ).

Про це йдеться у повідомленні на сайті української компанії.

"Компанії спільно з національними та міжнародними організаціями планують розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів. Цієї потужності може вистачити для забезпечення електроенергією 1 млн сімей в Україні", — йдеться у повідомленні.

Через неможливість розташувати плавучі платформи в Україні планується, що їх розмістять в портах Румунії та Молдови. Передбачається, що електрика в Україну буде транспортуватися через мережі згаданих країн.

Як працюють енергокораблі

На суднах є спеціальні плавучі мережі, які під'єднуються до берегової системи через кілометрові кабелі. Енергокораблі працюють на природному газі або викопному паливі, а також біодизелі та мазуті з низьким вмістом сірки.

Вважається, що використовувати плавучі електростанції вигідно, адже судна можуть постачати електроенергію за ціною вдвічі нижчою поточних ринкових цін.

Що відбувається з українською енергосистемою

Російські окупанти у четвер, 26 січня завдали нового масованого ракетного удару по Україні. Ворог, зокрема, знову обстріляв об'єкти енергетичної інфраструктури. Як повідомляє Укренерго, це був вже 13 ракетний удар та 15 атака дронами по енергосистемі України.

"Є влучання та пошкодження обладнання у південному, центральному, південно-західному регіонах. У Дніпровському регіоні на одному з енергооб’єктів основне високовольтне обладнання знищено", — повідомили в Укренерго.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, внаслідок обстрілу та пошкодження енергомереж найскладніша ситуація з електропостачанням спостерігається у трьох областях, а саме:

  • Київській;
  • Одеській;
  • Вінницькій.

Якою буде українська енергосистема після війни

Як розповів міністр енергетики Герман Галущенко, відбудовувати енергосистему держава планує за наступними принципами:

  • децентралізація;
  • стійкість до військових викликів;
  • розвиток зеленої енергетики та атомної енергетики як ключової генерації.

Він також пояснив, що Україна планує поступово відмовлятися від потужностей теплової генерації, та переходити на сучасні безвуглецеві технології.

Раніше ми розповідали, чому в одному будинку відключають світло не всім мешканцям. Також ми писали, куди скаржитися, якщо світло вимикають не за графіком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.