Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

День без світла: як діяти, коли зникне електроенергія

Експерти вважають, що армія РФ буде бити по енергетичних об'єктах і далі

Колаж: Pro Гроші

У такі моменти важливо зберігати спокій

Колаж: Pro Гроші

Внаслідок обстрілів в Україні все частіше бувають аварійні відключення світла. Саме через це все більше українців починають цікавитися тим, як підготуватися до випадків, коли вимикають енергопостачання, та як це пережити.

Про це пише 24 канал.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук стверджує, в умовах комфорту для суспільства 12 годин без електрики, газу та води – це катастрофа.

Масовані ракетні обстріли можуть продовжуватися

Експерт з ЖКП Олег Попенко зауважив, що, ймовірно, влучання по енергетичних об'єктах продовжаться. Віялові відключення можуть тривати й весь осінньо-зимовий період. До цього потрібно бути готовим.

"Технічні пошкодження таких станцій можна вирішити, і навіть доволі швидко. Це відбувається через віялові відключення, тобто обмеження електропостачання", – говорить Юрій Корольчук.

Навіть при найгіршому сценарії перерви в електропостачанні не триватимуть більше ніж 12 годин.

Що робити, коли зникне світло

Важливо бути готовим завчасно до перебоїв світла і зберігати спокій. Відключення електроенергії в осінньо-зимовий період фактично призведе до того, що багатоквартирний будинок не буде працювати. Не працюватиме опалення, не працюватиме гаряча та холодна вода.

Приватному сектору у такому випадку пощастило трохи більше, адже можна придбати генератор. Він дозволить розв'язувати питання електроенергії в приміщенні.

Генератор на 40-квартирний під'їзд майже не можливо купити. Його вартість близько 700 тисяч гривень. При цьому він споживає близько 4,5 літра дизпалива на годину.

Поради експертів

Якщо ж відключення електроенергії лише тимчасове, то експерти радять запастися:

  • водою. Наберіть у всі можливі посудини води. Це можна зробити навіть, якщо у квартирі є ванна. Це насамперед важливо для каналізації, адже потрібно буде ходити в туалет;
  • туристичними примусами: газові пальники та лампи. Це допоможе у приготуванні їжі;
  • батарейками, пристроями, які дають можливість заряджати мобільні пристрої від енергії сонця, акумуляторними батареями. Не забувайте завжди тримати свої мобільні пристрої зарядженими;
  • теплим одягом, ковдрами та взуттям.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як довше зберегти зарядку на телефоні і розповідав, чи варто купувати електрогенератор, щоб точно не залишитись без електрики взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.