Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде далі? Від чого залежать віялові відключення світла і кому до них готуватись

Розповідаємо про наслідки ракетних обстрілів для енергетики і простих українців із першоджерела

Фото: Зеленський, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Енергетики відновили вже 4,1 тис. електромереж

Фото: Зеленський, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже другий тиждень поспіль українська енергетична інфраструктура піддається нищівним обстрілам з боку Росії. Таким чином ворог хоче залякати населення, а також залишити без світла і тепла.

Сайт Pro Гроші поспілкувався із представниками ДТЕК "Київські електромережі" та розповідає ексклюзивну інформацію про те, що це означає для українців, до чого готуватись надалі і якою буде ситуація з електроенергією.

У компанії зазначили, що за всю історію незалежної України електричні мережі ніколи не зазнавали таких руйнувань, але почались вони не минулого тижня, а ще з початку повномасштабного вторгнення.

Що вдалося зруйнувати ворогу?

Масштабних руйнувань за цей період часу зазнала Київська область. Лише навесні на Київщині було пошкоджено близько 10 тис. кілометрів ліній електропередачі – це фактично 5-та частина електромереж.

Було пошкоджено 71 високовольтну підстанцію та 2975 трансформаторних підстанцій. Понад 600 населених пунктів, а це понад 260 тисяч родин, були без електропостачання. ДТЕК вдалося відновити інфраструктуру за близько 1,5 місяці.

Ми об’єднали всі зусилля і ресурси, пліч-о-пліч Київщину відновлювало понад 1000 енергетиків з ОСР ДТЕК з різних областей України. Допомагали колеги з Києва, Дніпропетровської та Одеської областей, – розповідають у компанії.

Активні та регулярні руйнування тривають також у Дніпропетровській та Донецькій областях.

За попередніми підрахунками, всього зараз пошкоджено понад 8,4 тис. енергооб’єктів у Києві, Київській, Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях. З них вдалося відновити 4,1 тис.

Однак у ДТЕК наголосили, що оцінити точний загальний масштаб пошкоджень наразі немає можливості, оскільки до частини електромереж, зокрема на Донеччині, енергетики не мають доступу через активні бойові дії.

Найвищі ризики

Наразі в зоні підвищено ризику знаходиться вся енергетична інфраструктура в Україні. Особливо сильно постраждали і продовжують знаходитися під постійними обстрілами розподільчі електромережі на Донеччині.

До чого готуватись людям у Києві?

Саме столиця сильно страждає останніми тижнями, ворог безсоромно наносить удари по центру міста, руйнуючи сотні мереж та підстанції.

До чого готуватись далі – залежить від поточної ситуації і масштабів руйнувань, розповідають в ДТЕК. Стабілізаційні відключення будуть застосовувати тільки в разі дисбалансу в енергосистемі та після розпорядження НЕК "Укренерго".

ДТЕК робить все можливе аби такі відключення тривали не більше чотирьох годин за однією адресою. Однак це залежить виключно від стану енергосистеми, – наголошує оператор електромереж.

Енергосистема знаходиться під постійною загрозою, і всі мають бути готові до нових атак ворога. Споживачам треба бути готовими до того, що Укренерго може за необхідності застосовувати графіки обмеження енергопостачання, щоб зберегти баланс в енергосистемі, попередили в ДТЕК.

Як складають графіки відключень?

При формуванні графіків відключень враховується поточна конфігурація мережі, потужність споживання та розташування об’єктів критичної соціальної інфраструктури.

Тобто, наприклад, якщо від однієї лінії заживлені лікарня і житловий будинок, то цей будинок не потрапить до графіку аварійних відключень.

Одна вулиця у кількох чергах – що це означає?

Якщо вулиця потрапляє до різних черг – не варто хвилюватися. Відключення буде стосуватись різних будинків на цих вулицях.

Наразі готується інструмент, який дозволить клієнтам за пошуком знайти коли буде відключення саме його адреси. Кожна з адрес буде відключатися в певний час, однак не більше, ніж на 4 години, – повідомили у ДТЕК.

У компанії також пояснили, що години відключення кожної адреси будуть чергуватися щодня для того, щоб електропостачання одних і тих же клієнтів не обмежувалося в один і той же час.

Наприклад, якщо за вашою адресою потенційне відключення в понеділок було в ранковий час, то у вівторок це буде обідній час.

У компанії наголосили, що стабілізаційні відключення будуть застосовуватися тільки у разі, якщо держкомпанія НЕК "Укренерго" надасть відповідну команду.

Якщо така команда надійде, то ми поінформуємо наших клієнтів протягом 15 хвилин на нашому сайті та у соцмережах. Разом з тим, якщо у вас не буде світла, але вашої адреси немає в графіку відключень – це може бути аварія, – розповіли сайту Pro Гроші.

У такому разі зверніться до свого ЖЕК/ОСББ чи управляючої компанії або повідомте оператора мереж через чат-бот у Viber або Telegram.

Чи економлять кияни електрику?

Щоб уникнути віялових відключень, українців закликають обмежити споживання електроенергії у пікові години (з 6 до 9 ранку та з 17 до 23 вечора).

За даними Укренерго, 16 жовтня споживачі Києва та області разом зменшили споживання на 7%, і це прямий результат того, що у вечірні години українці свідомо обмежили користування електроприладами.

У компанії сказали, що вдячні клієнтам, які дотримуються рекомендацій енергетиків, і закликали робити це надалі у ранкові і,особливо, вечірні години доби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як довше зберегти зарядку на телефоні і розповідав, чи варто купувати електрогенератор, щоб точно не залишитись без електрики взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.