Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цього точно не уникнути: українцям розповіли, які проблеми чекають взимку

Експерт Юрій Корольчук упевнений, що наступної зими українці зіткнуться із серйозними труднощами, уникнути яких нікому не вдасться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Блекаут в Україні станеться незалежно від того, будуть нові ракетні обстріли чи ні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Графіки відключень світла в осінньо-зимовий період запровадять навіть у випадку відсутності ракетних обстрілів по об'єктах енергетики з боку РФ. Усе залежатиме від чинників, які наразі важко спрогнозувати.

Про це заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, якщо зима буде з серйозними морозами, тоді українцям вимикатимуть світло щонайменше на вісім годин щодня. Водночас нижня планка можливих відключень електроенергії – чотири години на добу. При цьому експерт зазначив, що під час торішніх ракетних обстрілів найбільше постраждали підстанції, а не генерація електроенергії.

"Цієї осені в кращому стані перебуває генерація, виробничі потужності, які можуть виробляти енергію", — каже Корольчук.

Експерт пояснив, що наразі генерація може виробляти електрику. Але проблема у тому, що взимку населення споживатиме більше електроенергії: почнеться опалювальний сезон, люди користуватимуться обігрівачами. Тому найкращий варіант для зменшення навантаження на енергосистему, як і того року – відключення електропостачання.

"Зараз відключення електроенергії не потрібні. Але навіть якщо не буде ракетних ударів, обмеження електроенергії будуть у будь-якому випадку. "Укренерго" визнали, що на 70-80% підстанції відновили. Проблема в тому, що ці об’єкти не зможуть просто дати той обсяг електроенергії, який потрібен споживачам. Тож до обмежень готуватися потрібно", — сказав експерт.

Що кажуть про відключення світла у Міністерстві енергетики

У відомстві 12 вересня опублікували заяву та спростували інформацію низки ЗМІ про те, що з 1 жовтня в Україні запровадять графіки відключень світла. Там зазначили, що енергосистема наразі виробляє достатній рівень електроенергії. Ба більше: вдень в Україні фіксують профіцит потужностей.

"Тому застосування відключень з 1 жовтня у будь-якому з регіонів країни не планується", — пояснили в Міненерго.

У заяві також зазначили, що світло відключатимуть, якщо росіяни знову обстрілюватимуть пошкоджену енергетичну інфраструктуру.

Раніше ми розповідали про найкращі сценарії щодо відключень світла цієї зими. Також ми писали, що українцям варто зробити до початку опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.