Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз хоче примусово стягнути 5 млрд доларів з РФ – за що вимагає гроші

Нафтогаз має намір отримати всі кошти, заборговані Росією внаслідок захоплення активів компанії у Криму після окупації півострова

Фото: Нафтогаз, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз буде примусово стягувати борги з Росії

Фото: Нафтогаз, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз подав позов до Окружного суду США Округу Колумбія задля примусового стягнення коштів з Росії. Йдеться про компенсацію в розмірі 5 мільярдів доларів включно з відсотками за збитки, завдані компанії через втрату майна у Криму.

Про це повідомили представники Нафтогазу на офіційному сайті.

Нагадаємо, 12 квітня 2023 року Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі виніс рішення про сплату Росією відшкодування Нафтогазу. Кошти мали покрити збитки, що виникли внаслідок захоплення активів компанії у 2014 році, коли РФ окупувала півострів Крим.

Втім добровільного виконання цього рішення не відбулося, тож Нафтогаз вирішив вдатися до процедури примусового стягнення, що дозволяє Нью-Йоркська конвенція 1958 року.

"Оскільки росія добровільно не сплатила кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення. Зараз працюємо над цим у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях", – уточнив керівник Нафтогазу Олексій Чернишов.

Відсотки будуть нараховуватися до моменту повної виплати компенсації за рішенням суду. Як зауважили представники компанії, в цьому випадку справдився вислів "Скупий платить двічі".

Транзит російського газу хочуть повністю зупинити

Територією України з 2019 року відбувається постачання російського блакитного палива до Європи. Контракт з Газпромом було підписано у грудні 2019 року, його термін завершується наприкінці 2024 року. Міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Financial Times зазначив, що ймовірно продовження угоди не буде.

Українську систему вже готують до скорочення поставок, тож передбачається, що після 2024 року транзит газу повністю зупинять. Не виключено, що деякі європейські політики можуть втрутитися в ситуацію, аби допомогти сторонам дійти згоди.

"Я справді не можу уявити, як це буде у двосторонньому порядку. Ми готуємо нашу систему до скорочення поставок", – уточнив Герман Галущенко.

Водночас з 2022 року Газпром сильно знизив обсяги прокачування ресурсу і недоплачує Україні за послуги транзиту. Коли маршрут запустили, він становив майже 5% загального європейського імпорту. Але станом на 2023 рік російський монополіст не прокачує більше ніж 12 млрд кубометрів на рік. Хоча у контракті передбачено показник 40 млрд.

Якщо шлях перекриють, єдиним залишиться транзит через "Турецький потік". Він забезпечує Європу приблизно 3% імпорту газу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Нафтогазі визначилися з тарифами на газ і розповідав, до чого готуватися клієнтам. Також ми повідомляли, які зміни запровадив уряд щодо компенсації за зруйноване житло після підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.