Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на газ вбивають Європу – де може зупинитись вся промисловість

Аналітики Bloomberg розповіли, у якій країні найгірша ситуація із промисловістю через ціни на газ

Фото: "Нафтогаз", Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Європейські заводи потерпають від високих цін на газ

Фото: "Нафтогаз", Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Промислові підприємства-гіганти Європи починають скорочувати виробництво через непомірно високі ціни на енергоносії.

Про це повідомляє американське інформаційне агентство Bloomberg.

Зазначається, що скорочення відбувається навіть попри зниження дефіциту газу, вся справа в його ціні.

Європі доводиться платити за блакитне паливо у сім раз більше, ніж Сполученим Штатам, що показує кризу конкурентоспроможності континенту.

Після оголошення Путіним "часткової" мобілізації в Росії стало зрозуміло, що ціни на газ найближчим часом навряд чи знизяться для європейців.

Через це у Німеччині вже скоротилося позитивне сальдо торгівлі, а хімічні компанії навіть почали переносити свої виробництва за межі країни. Ріст цін на енергоносії потягнув за собою зростання витрат на будь-які перевезення та транспортування.

Bloomberg також пише, що найбільший автовиробник Європи Volkswagen попередив про наміри перенесення виробництва з Німеччини та Східної Європи, якщо найближчим часом не впадуть ціни на енергоносії.

Французький виробник скла Duralex заявив, що переводить свою піч у режим очікування на 5 місяців, хоча має безліч замовлень і ріст продажів.

Однак найгірша ситуація спостерігається все таки у Німеччині, оскільки промислове виробництво становить приблизно 30% економіки та налічує близько 1,15 млн людей.

Зима у Європі

Опалювальний сезон, який завжди веде до збільшення витрати енергії, вже не за горами і ЄС буквально опинився на вістрі ножа.

Через енергетичну кризу, яку штучно влаштувала на континенті Росія, деяким країнам доведеться витратити мільярди на те, щоб послабити свою залежність від російського імпорту та врятувати місцеві енергокомпанії.

Аналітики прогнозують, що проблем додасть погода, яка взимку може бути нетипово холодною. Температура може впасти вже наприкінці вересня, а опалювальний сезон у Європі має стартовати в жовтні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які країни вже повністю або частково відмовились від кривавого газу агресора і розповідав, що відбувалося із акціями "Газпрому" у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.