Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на газ у Європі збільшилися: чому блакитне паливо подорожчало вперше з початку грудня

Постачання з Росії через Україну також скоротилися цього тижня, а деякі аналітики припускають, що це все через зниження попиту

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Раніше цього тижня ціна опустилася до 600 доларів за тисячу кубометрів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на природний газ у Європі почали зростати. Це вперше з початку грудня. Ціна на хабі TTF у Нідерландах у п'ятницю, 20 січня, піднялася на 10% до 67 євро за мегават-годину. А це виходить близько 760 доларів за тисячу кубометрів.

Про це пише Bloomberg.

Рівні у сховищах у регіоні сьогодні набагато перевищують сезонні норми. Імпорт зрідженого природного газу теж продовжується. Однак похолодання збільшило споживання. Трейдери також уважно стежать за конкуренцією з Азією за паливо, оскільки світовий ринок залишається напруженим.

Раніше цього тижня ціна опустилася до 600 доларів за тисячу кубометрів. Все через те, що була м'яка погода, яка дозволила зберегти високі запаси. Саме через це деякі політики припустити, що найгірше з енергетичної кризи в Європі вже позаду.

Проте є побоювання, що використання пального може почати відновлюватись після того, як ціни впали до 16-місячного мінімуму.

"В той час, як ситуація зі сховищами з надлишком ЗПГ підштовхують ринок до зниження, ми стикаємося з опором з боку потенційного промислового попиту", - сказав Том Марцек-Мансер, голова відділу газової аналітики ICIS у Лондоні. Він зазначив, що виробництво аміаку в Європі знову стало прибутковим, що може спричинити збільшення споживання.

Крім того, постачання з Норвегії залишаються обмеженими. Все через технічне обслуговування. Постачання з Росії через Україну також скоротилися цього тижня, хоча деякі аналітики припускають, що це може бути пов'язане зі зниженням попиту з боку покупців, а не з проблемами з поставками.

Перебої у роботі АЕС у Франції посилюють занепокоєння ринку: у п'ятницю скорочення потужностей на іншому блоці Electricite de France SA було продовжено на шість тижнів.

"Хоча перспективи, безумовно, покращилися, ми, як і раніше, очікуємо на волатильність цін на газ у найближчі місяці. Ринок не повинен заспокоюватися, через теплу погоду цієї зими", – йдеться у замітці аналітиків JPMorgan Chase & Co.

Чи зможе Росія заробити з продажу нафти

Раніше ми вже писали, що експорт з Росії збільшився на 876 000 барелів, проте середня ціна в середині січня становить 46 доларів за барель. Нагадаємо, що в червні РФ платили щонайменше 80 доларів. Виходить, якщо відняти з цієї суми собівартість видобутку (дорівнює в середньому 25 доларів), то постачальник майже нічого не заробляє з експорту.

Але знайшовся серйозний покупець на продукцію в той час, коли чимало держав відмовилися покривати власні потреби за допомогою РФ. Індія стала третьою за величиною імпортеркою сирої російської нафти, купуючи 1,2 мільйона барелів на день, що задовольняє близько 85% попиту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром знову втратив важливих клієнтів. Також ми повідомляли, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.