Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доставка газу українцям – хто може не платити за послугу

Спеціалісти враховують обсяг газу, спожитого за попередній рік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Сума абонплати розраховується у кожного споживача окремо

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці щомісяця отримують дві платіжки за газ. Одна була за використання блакитного палива (згідно з лічильником), а інша — за доставлення газу. Сума другої платіжки розраховується індивідуально кожному з домогосподарств. За основу беруться тарифи облгазів, що відрізняються у різних регіонах.

Про це пише сайт "На пенсії".

Сума абонплати розраховується індивідуально для кожного споживача. Тут варто враховувати обсяг газу, спожитого за попередній газовий рік. Якщо за цей період сім'я витратила газу менше, ніж у попередньому сезоні, то й платити за розподіл газу вона буде менше.

Навіть якщо ви не користувалися газом протягом року, але підключені до труби, то треба буде все одно платити за доставлення. Щоб не віддавати гроші, треба повністю відрізатися від труби. Це задокументувати та передати документи у свій облгаз.

Мінімальний платіж за газ

Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менш як 9 місяців, НКРЕКУ запровадила мінімальний платіж за доставлення газу. Він розраховується, виходячи з чинних норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових пристроїв.

Наприклад, якщо ви користуєте лише газову плиту, то ваша замовлена потужність лише на рівні 39 кубометрів на рік. Для споживачів із газовою плитою та колонкою мінімальна замовлена потужність становить 126 кубометрів і так далі.

Пам'ятайте, що навіть якщо об'єкт газоспоживання або внутрішньобудинкова система газопостачання були пошкоджені, то за доставлення газу все одно потрібно платити. Після ремонту вам зроблять перерахунок.

Як заощадити в опалювальному сезоні

Раніше ми вже розповідали вам про те, як ви можете заощадити на опаленні. Для цього варто дотримуватися лише кількох правил. Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти усю систему. Варто усунути повітряні пробки та відремонтувати місця можливого протікання. Також не забудьте, що:

  • термостатичний вентиль на радіаторі дозволить контролювати температуру в будинку, квартирі чи окремій кімнаті;
  • "тепла підлога" розподілить тепло саме туди, де воно найбільше потрібно;
  • міняти газову колонку або бойлер треба, якщо вони відпрацювали 15 – 20 років;
  • двері, вікна, дах та зовнішні стіни слід утеплювати;
  • купіть у квартиру щільні штори, адже вони допомагають утримувати тепло.

Газ чи електро?

Через постійні проблеми зі світлом, які виникають в результаті обстрілів з боку РФ, українці все частіше почали замислюватися про зміну типу опалення. Більшість людей до повномасштабного вторгнення почали переходити з газу на електроопалення, яке зараз досить ненадійне. Читайте про те, яке опалення краще обрати, щоб не замерзнути взимку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, куди звертатися українцям, які отримали некоректні платіжки за газ. Також ми розповідали, що буде з тарифами на доставлення газу у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.