Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи буде евакуація з Києва у випадку блекауту – в ДТЕК озвучили два сценарії

Нові удари Росії по об'єктам енергетичної інфраструктури можуть принести ще більше шкоди для киян

Колаж: Pro Гроші

Загроза блекауту в Києві зберігається

Колаж: Pro Гроші

Києву справді загрожує блекаут (повне відключення електрики) у випадку нових обстрілів Росії.

Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

Він пояснив, що блекаут виникне у випадку, коли автоматика без попередження вимикатиме систему. Це можна порівняти з тим, як у квартирі "вибиває пробки".

"Блекаут – це тоді, коли є критичне перевантаження і критичний незбіг попиту електроенергії на її пропозицію, яка забезпечується шляхом передавання її від об'єктів генерації до точок споживання", – пояснив Сахарук.

Він зазначив, що в такому випадку автоматика спрацьовує і вимикає споживачів, від'єдуючи їх від мережі. Сахарук додав, що точкові блекаути під час війни вже відбувалися. Зокрема, у Харкові унаслідок обстрілів.

Два сценарії у разі блекауту

У ДТЕК наголошують, що у разі нових обстрілів РФ виключати загрози вимкнення автоматики не можна.

"Таке може трапитися, система для цього спеціально побудована і вмонтовані системи захисту. Питання не в тому – вимкнеться система чи ні, а в тому скільки часу потрібно буде для того, щоб включити систему після блекауту", – наголосив Сахарук.

Директор ДТЕК назвав два сценарії на випадок блекауту. Один із них оптимістичний, інший – не надто обнадійливий.

Перший сценарій. Якщо спрацює автоматика і буде джерело живлення, яке дасть можливість заживити Київ, то відновлення електропостачання буде питанням однієї години.

Другий сценарій. Якщо такого джерела живлення не буде і його треба буде надавати через відновлення підстанції чи лінії, це займе значно більше часу.

"Особливо якщо температура за вікном буде "мінусова". Тобто це питання опалення. В цьому випадку, по-перше, не можна повернути світло через брак джерела живлення і на це треба багато годин, а на вулиці холодно, тож в такому разі можуть ставитися питання про евакуацію певної частини населення", – пояснив Сахарук.

Киян можуть евакуювати?

Столична влада планує евакуювати близько трьох мільйонів жителів у разі повного відключення електрики. Про це повідомив представник КМДА в коментарі The New York Times.

Він наголосив, що це станеться у випадку, якщо в системі енергопостачання відбудеться збій. Зокрема, якщо електрика повністю відключиться.

Про таку можливість заявив і мер Києва Віталій Кличко. Він повідомив, що столична влада готується до блекауту в умовах зими та закликав киян самостійно виїхати з міста, якщо є така можливість.

"Тому я також звертаюся до людей – на поганий сценарій, якщо у нас світла і водопостачання не буде, прорахувати, якщо у вас є родичі й знайомі в передмісті Києва, де є окреме водопостачання, пічка, тепло, щоб тимчасово там перебувати – будь ласка, домовтеся на випадок поганого сценарію, щоб ви могли провести деякий час у своїх друзів чи знайомих", – закликав Кличко.

Раніше ми писали про те, мешканці яких будинків у Києві можуть бути найдовше без світла. Також ми розповідали, що у двох районах Києва змінили алгоритми відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.