Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут ніхто не скасовував: у МВС зробили важливу заяву щодо відключень світла

Загроза блекауту взимку залишається актуальною, адже РФ досі має сили та засоби, щоби тероризувати мирних українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, як їх рятуватимуть під час блекауту

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Російські окупанти не полишають спроб зруйнувати українську енергетику. Тому в Україні вже вирішили, як діятимуть усі необхідні служби на випадок блекауту восени та взимку.

Про це сказав глава МВС Ігор Клименко.

За його словами, якщо удари Росії призведуть до тривалих відключень електроенергії, Україна застосує план дій спираючись на досвід 2022 року.

Він зазначив, що 3 жовтня це питання узгоджувалося в ході першого засідання Координаційного штабу, який забезпечуватиме нормальні умови життєдіяльності громадян, якщо під час холодів в Україні зникне світло.

"Спираючись на торішній досвід, ми вже підготували план дій у разі довготривалих відключень електроенергії", — розповів він.

Як пояснив Клименко, план дій наразі передбачає:

  • посилене патрулювання міст поліцією;
  • забезпечення генераторами медичних закладів та об’єктів критичної інфраструктури;
  • функціонування "Пунктів незламності".

Головна мета цих заходів — своєчасне реагування на всі надзвичайні ситуації, що відбуватимуться в Україні. Усі можливі загрози та реакцію на них пропрацьовують аналітики у Ситуаційному центрі МВС.

Чи застосовуватимуть графіки відключень світла

Вони вже складені, однак наразі не відомо взагалі, чи вимикатимуть українцям світло. Як зазначила директорка департаменту комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян, цього року ситуація дещо відрізнятиметься від 2022 року.

"Графіки – це план дій на випадок критичної ситуації в енергосистемі, щоб був завчасно готовий список та черги споживачів, яким доведеться обмежувати споживання", – сказала вона.

В Укренерго також назвали дві головні умови, за яких графіки відключень світла не впроваджуватимуть:

  • якщо не буде масованих обстрілів;
  • якщо імпорт електричної енергії з Європи буде безперешкодно заходити в Україну.

Скільки можуть тривати відключення світла

Народний депутат України, член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук раніше пояснював, що усе залежатиме від того, наскільки успішно ППО відбиватиме атаки російських окупантів з повітря.

Він пояснив, що всі працівники енергетичних об'єктів проходили навчання, як діяти в критичних ситуаціях. За його словами, все відпрацьовано так, щоб у разі обстрілів відключення світла були недовготривалими.

Раніше ми пояснювали, яким містам найбільше загрожує блекаут взимку. Також ми писали, як підготуватися до довготривалих відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.