Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше без заборгованності: яку гучну заяву зробив Енергоатом

Через російську військову агресію Енергоатом наразі не має достатньо прибутків, які б гарантували повне погашення ПСО

Фото: ДП НАЕК "Енергоатом"

Енергоатом планує погасити борги перед Укренерго

Фото: ДП НАЕК "Енергоатом"

Наразі в Україні часто відбуваються великі корупційні скандали. Нещодавно стало відомо про заборгованість Укренерго, яка досягла 50 млрд грн. Енергоатом також має заборгованості. Державне підприємство НАЕК "Енергоатом" заявляє, що планує повністю сплатити заборгованість за послугу з диспетчерського управління перед НЕК "Укренерго" до кінця 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

Заборгованість Енергоатому: чому так сталося

Зазначається, що у грудні 2021 року ЗАЕС встановила власний рекорд та працювала усіма шістьма блоками на максимальній потужності — 6 190 МВт. Від запровадження фінансового ПСО з жовтня 2021 року до початку повномасштабного вторгнення вітчизняний енергоринок залишався збалансованим, а Енергоатом не мав боргів за цю послугу.

Але окупація і відключення ЗАЕС призвели до накопичення боргів на ринку електроенергії, а на Енергоатом поклали левову частку фінансового зобов’язання. Наголошується, що наразі 85% обсягів ПСО покривається коштом ДП НАЕК "Енергоатом" і до кінця поточного року НАЕК планує повною мірою виконувати поточні зобов’язання з ПСО та частково здійснити погашення заборгованості, яка накопичилась в попередніх періодах.

"З початку 2023 року ДП НАЕК "Енергоатом" сплатило НЕК "Укренерго" за послугу з диспетчерського управління 4,7 млрд грн. До кінця поточного року компанія планує сплатити ще 2,8 млрд грн для повного погашення заборгованості за ці послуги та здійснення поточних платежів відповідно до умов договору", – йдеться у повідомленні Енергоатому.

Водночас у компанії заявили, що постійне збільшення тарифів Укренерго на власні послуги з диспетчеризації та транспортування електроенергії мережами призводить до значного дисбалансу, перерозподілу коштів на користь Укренерго і формування великої заборгованості на енергоринку.

Корупційні скандали в Енергоатомі

Раніше ми писали, що Енергоатом здійснював закупівлі за завищеними цінами для персоналу тимчасово окупованої ЗАЕС ще до того, як тендери стали об’єктом уваги ЗМІ.

Зазначається, що передбачені в договорі ціни на товари є сильно завищеними, якщо порівнювати з ринковими показниками.

14 серпня в Енергоатомі відреагували на подібні заяви та пояснили подібні витрати.

Але попри всі наведені аргументи в компанії не розказали, яким способом вдалося здійснити доставку товарів на об’єкт, який підконтрольний російській армії.

Раніше ми писали, що в МАГАТЕ ухвалили рішення щодо ЗАЕС. Також ми розказали про тендери від КМДА, які викликають сумніви в українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.