Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни у продажі валюти – як нові правила вплинуть на чорний ринок

Нововведення позначаться не лише на процедурі отримання грошей громадянами, але й на ситуації на чорному ринку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерт пояснив, що нові зміни можуть вплинути на чорний ринок лише з часом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні почали діяти спрощені правила продажу безготівкової валюти. Нововведення вплине не лише на процедуру отримання грошей, але й на динаміку курсу долара.

Як нові валютні обмеження Нацбанку позначаться на чорному ринку, розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков редакції сайту Pro Гроші.

Як зміни позначаться на чорному ринку

Раніше українцям доводилося звертатися до чорного ринку, щоб придбати долари. Бо до цього громадяни відчували обмеження у вільному доступі до доларів через складну процедуру та терміни очікування в банках.

Зараз все повинно дещо змінитися, можливо, населення навіть задовольнятимуть послуги банків, але як це буде реалізовано на практиці, потрібно подивитися хоча б за тиждень.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Однак нове спрощення дозволить українцям зручно та швидко отримати безготівкову валюту через банк. Це може призвести до того, що громадяни можуть відмовитися від послуг чорного ринку.

Що передбачають нові обмеження від Нацбанку

Нацбанк України пом'якшив валютні обмеження. Починаючи з 29 серпня 2023 року, банки матимуть можливість проводити операції з продажу безготівкової іноземної валюти населенню згідно зі своїм визначеним курсом, в межах щомісячного ліміту до 50 тис. гривень на одного клієнта.

Крім цього, місячний ліміт на купівлю безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців збільшився зі 100 тис. гривень до 200 тис. гривень.

Де українцям не можна міняти долари

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, де громадянам краще не обмінювати іноземну валюту. Адже в пошуках найвигідніших курсів можна втратити велику суму грошей.

Економіст наголошує на важливості обережності при обміні валюти. Він застерігає від спеціальних оголошень в Інтернеті або вуличних кіосків, які пропонують заманливо вигідні умови для купівлі доларів, але можуть призвести до втрати коштів.

Якщо обмін валюти пов'язаний з сумнівними умовами або місцем, краще уникати таких операцій. Плотніков рекомендує не обмінювати валюту "на руках" навіть за обіцяними вигідними курсами, бо це також може призвести до фінансових втрат.

Раніше ми повідомляли, що ПриватБанк відновить послугу, яка дозволить купувати долари через смартфон. Також ми писали про найгірші місця для зберігання грошей, які підживлюють бідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.