Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечний обмін: де категорично не можна міняти долари українцям

За словами доктора економічних наук, найбільш захищена установа, де ви можете обмінювати валюту – банк

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують обмінювати валюту

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці купують долари, аби в даній валюті зберігати свої заощадження. Все через певну нестабільність гривні. Однак іноді люди вдаються до різних дій, щоб максимально зекономити на цьому процесі та якомога дешевше купити іноземну валюту. Через це громадяни стикаються з фатальними наслідками, а саме – втратою чималої суми грошей.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, де не можна обмінювати долари.

Якщо ви побачите в Інтернеті оголошення, що десь встановили кіоск, де за вкрай вигідними цінами можна купити долари, але від кінцевої зупинки тролейбуса треба пройти ще 50 метрів у ліс, і незрозуміло, де він буде стояти, то логічно, що там купувати валюту не треба. Це вкрай сумнівна організація, яка, скоріше за все, обмінюватиме валюту, починаючи від 20 000 доларів, – говорить експерт.

Ні в якому разу не можна обмінювати валюту "на руках". Навіть якщо людина вас запевняє, що в неї вигідніший курс, ніж у перевірених установах.

Де можна безпечно купувати валюту

За словами експерта, найбільш захищена установа, де ви можете обмінювати валюту – банк. Сьогодні кожна фінустанова проводить обмін валют у своєму відділенні. І для цього вам навіть не потрібно бути клієнтом банку, щоб провести дану операцію.

Також можна довіряти традиційним обмінним пунктам. Їхні мережі дуже широкі й багато пунктів можна знайти навіть в спальних районах. Крім цього, діяльність обмінників в Україні регулюється Нацбанком, тому вам не варто хвилюватися про те, що ви проводите незаконні операції.

До чого готуватись українцям далі

Як раніше розповів сайту Pro Гроші член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, стабільність курсу долара ґрунтується на макрофінансовій допомозі, яку наразі отримує Україна від західних партнерів.

Ймовірно, що коливання на ринку валют будуть до 1 жовтня 2023 року, однак далі поки спрогнозувати важко.

"Річ у тому, що до 15 вересня Кабмін має подати до Верховної Ради проєкт бюджету на 2024 рік, де мають бути чітко прописані перспективи отримання нами макрофінансової допомоги", – пояснює експерт та зазначає, що від цього і залежатимуть перспективи курсу.

Виходить, якщо не буде проблем з отриманням макрофінансової допомоги, то, швидше за все, курс не рухатиметься. Однак не варто забувати й про інші фактори, які можуть впливати на його поведінку.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як довго українцям доведеться спостерігати за "стрибками" долара. Також ми розповідали про те, до яких нових правил від НБУ варто готуватися вже у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.