Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Таємниці дешевого долара – що очікувати від постійного зниження курсу

За змінами на валютному ринку слід ретельно спостерігати та аналізувати, оскільки вони можуть мати подальший вплив на економічну ситуацію в Україні

Фото: Pexels

Економіст розповів, які наслідки має зниження курсу долара для економіки України

Фото: Pexels

З жовтня 2023 року на валютному ринку України спостерігається постійне зниження курсу долара. Ця ситуація викликає певне зацікавлення серед українців, оскільки багато хто цікавиться тим, як такі зміни вплинуть на їхні фінанси та загальну економічну ситуацію в країні.

Про наслідки таких коливань на валютному ринку редакція сайту Pro Гроші дізналася в доктора економічних наук, професора і заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Хто більше залежить від курсу долара

Спочатку варто відзначити, що Олексій Плотніков не передбачає значущого зниження курсу долара. Він стверджує, що, навіть якщо зниження і відбувається, то йдеться про дрібниці.

З точки зору економічної теорії, коли курс долара знижується, це негативно впливає на експортерів. Їм доводиться купувати товари за дорогі гривні та продавати їх за дешеву іноземну валюту, що зменшує їхню прибутковість. І навпаки, коли долар дорожчає, експортерам це вигідніше, оскільки вони можуть купувати за дешеві гривні та продавати за дорогі долари.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Імпортери, які ввозять товари з-за кордону, в цьому випадку також відчувають вплив зміни курсу долара. Їм вигідно, коли долар дешевий, оскільки вони можуть більше заробити.

Як коливання курсу долара впливає на економіку України

Наслідки зміни курсу долара не обмежуються лише сферою експорту та імпорту. Вони також впливають на державний бюджет. Зниження курсу долара означає менший грошовий потік, який надходять до бюджету внаслідок митних та інших платежів, пов'язаних із зовнішньою торгівлею.

Як зміна вартості долара впливає на населення

З точки зору громадян, логічно очікувати, що зміни на валютному ринку вплинуть на ціни на товари, зокрема на пальне та імпортовані товари. Однак в Україні спостерігається деяке розрізнення між світовими ринками та цінами внутрішнього споживання.

В Україні, на жаль, не відбувається зниження цін на нафту та інші види пального, коли це відбувається на світових ринках. Такі зміни не відображаються на автозаправках. Іншими словами, коли ціни вже підвищилися, вони залишаються незмінними. Це призводить до додаткового прибутку для власників та імпортерів, але не приносить радості громадянам, – зазначив економіст.

Отже, можна зробити висновок, що такі несуттєві зміни на валютному ринку, які спостерігаються з жовтня 2023 року в Україні, не дуже сильно вплинуть на загальну економіку країни. За словами Олексія Плотнікова, основний вплив буде відчутний в експортно-імпортних відносинах, а також у внесках до державного бюджету.

Раніше наша редакція дізналася в економіста, чому в Україні відбувається поступове зниження курсу долара та чи продовжиться ця тенденція у майбутньому. Також ми повідомляли, що відбувається з курсом долара на початку тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.