Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова стабільність в дії: як українці можуть зменшити валютні коливання

У коментарі сайту Pro Гроші експерт розповів про те, як насправді громадяни можуть захистити курс долара від негативних змін

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть впливати на курс долара

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара реагує на чималу кількість факторів. Потім, як наслідок, він збільшується або, навпаки, зменшується. Однак іноді українці можуть самостійно захистити долар від негативних коливань.

У коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів, які дії можуть бути використані українцями та підприємствами для захисту від негативних змін в курсі долара.

За словами експерта, для цього українцям достатньо мати лише певний кошик заощаджень у різних валютах.

Тобто, частину грошей можна перевести у євро, частину у долари, частину тримати у національній валюті. Саме таким чином громадяни зможуть зберегти свої гроші від знецінення, – говорить експерт.

Якщо говорити про підприємців, то їм краще тримати гроші у товарі, ніж у готівці. Адже якщо змінюється співвідношення до долара, то, зрозуміло, що товар буде дорожчати. А от готівка ніяк не збільшиться, а, навпаки, лише знеціниться.

Таким чином підприємці не зможуть на повну силу використати ці гроші для розрахунку з постачальниками та закупівлею товару, – додає експерт.

Яких змін варто чекати на валютному ринку до кінця року

Раніше ми вже розповідали про те, що валютний ринок завжди реагує на певні зміни в Україні та світі, особливо це помітно на коливанні курсу долара. Останнім часом було виявлено, що розрахунковий курс гривні на 1 січня 2024 року змінився з 40,2 гривні за долар на 38,6 гривні за долар.

Доктор економічних наук Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші вказав, що така зміна може характеризувати ситуацію на валютному ринку без жорсткого втручання регулятора. Щодо 2024 року, раніше планувалося установити курс долара на рівні 42 гривні, але тепер цей показник знизився до 40-40,2 гривні.

Фінансист підкреслив, що ситуація на валютному ринку залежить від численних факторів і може змінюватися, особливо в умовах невизначеності та міжнародних ризиків. Він також вказав, що офіційний курс долара в Україні ймовірно не опуститься нижче 36 гривень, враховуючи попередній фіксований курс на рівні 36,6 гривні.

Більше про ситуацію з курсом долара до кінця року ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми дізналися в заслуженого економіста України, як не втратити гроші при інвестуванні в іноземну валюту. Також ми повідомляли, що очікувати від постійного зниження курсу.

Ще вас може зацікавити інформація про те, у якій валюті краще зберігати заощадження. А також раніше ми розібралися з економістом, як коливання курсу долара впливають на зарплати українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.