Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар по 40 грн – ілюзія? Яких змін варто чекати на валютному ринку до кінця року

Економіст в ексклюзивному коментарі розповів, як на валютний ринок вплине той факт, що в Україні перерахували курс долара на 1 січня 2024 року

Фото: Pexels

Економіст розповів, які зміни можуть відбутися на валютному ринку

Фото: Pexels

Українська економіка завжди була піддатливою до змін, особливо коли йдеться про валютний ринок та курс гривні до іноземних валют. Нові розрахунки та зміни в бюджеті, які вносяться до Верховної Ради, завжди викликають значний інтерес та обговорення серед громадян. Останнім часом було виявлено, що в другому читанні бюджету було змінено розрахунковий курс гривні на перше січня 2024 року. Показник 40,2 гривні за долар скорегували та знизили до 38,6 гривні за долар. Як це вплине на ситуацію на валютному ринку та що можемо очікувати від курсу гривні до долара в майбутньому?

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков допоміг з цим розібратися у коментарі сайту Pro Гроші.

Які зміни можуть відбутися на валютному ринку

Національний банк України (НБУ) визначає розрахунковий курс гривні на основі різних факторів, включаючи стан економіки, попит та пропозицію на валютному ринку, а також зовнішні та міжнародні чинники. І зниження курсу іноземної валюти може свідчити про зміцнення національної валюти.

У принципі, це виходить з того, чи вирішив Національний банк штучно не опускати гривню. Тобто, швидше за все, сьогоднішні темпи сягнуть показника 38,6 гривні, який буде встановлено на кінець поточного року.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

За словами фінансиста, таке бачення Нацбанку може характеризувати ситуацію на валютному ринку, ситуацію попиту та пропозиції без особливого жорсткого втручання з боку регулятора з метою знизити курс гривні.

А що стосується наступного року, то раніше планувалося встановити курс долара на рівні десь 42 гривні, однак наразі цей показник знизився до 40-40,2 гривні. Дійсно, таким чином 2024 рік дещо покращений і, знову ж таки, це розрахунки, які свідчать про те, що ситуація виглядатиме саме таким чином.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Однак, важливо зауважити, що ситуація на валютному ринку знаходиться під впливом численних факторів, і вона може змінюватися. Доктор економічних наук наголосив на тому, що в умовах невизначеності, такої як війна та міжнародні ризики, гарантувати точний курс гривні на майбутнє дуже складно. Тому поточні розрахунки можуть змінитися в залежності від подальших подій.

Та ситуація на валютному ринку, яку зараз спостерігають українці, буде в такому ж темпі розвиватися й до наступного року, а вже потім буде більш зрозуміло, до яких дій надалі вдаватиметься Нацбанк, – додав Олексій Плотніков.

Чи може офіційний курс долара бути на рівні 35 гривень

На думку економіста, в Україні офіційний курс долара не опуститься нижче 36 гривень, враховуючи, що фіксований курс був на рівні 36,6 гривні. Олексій Плотніков наразі не бачить причин для того, аби гривня зміцнювалася.

Раніше ми повідомляли, у якій валюті краще зберігати заощадження. Також ми дізналися в економіста, що очікувати від постійного зниження курсу долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.