Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вперше від початку війни: Нацбанк змінив правила продажу безготівкової валюти

Розбиралися, які валютні обмеження для громадян скасував державний банк та для чого були внесені відповідні зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк спростив правила безготівкового обміну валют

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України вперше від початку повномасштабної війни пом’якшив низку валютних обмежень безготівкового продажу валюти громадянам. Банкам дозволили продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов'язань для проведення такої операції.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У регуляторі пояснили, що і надалі реалізовують Стратегію пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

"Відповідно до неї дії Національного банку у межах першого етапу пом'якшення валютних обмежень спрямовуватимуться, зокрема, на мінімізацію множинності обмінних курсів. З цією метою Національний банк пом'якшує валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам", - пояснили в НБУ.

Які нові правила запроваджує НБУ

Із 29 серпня 2023 року Нацбанк:

  • вперше з початку повномасштабної війни надасть змогу банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис грн в еквіваленті в одному банку;
  • збільшить зі 100 тис грн до 200 тис грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців. У НБУ нагадали, що такий інструмент доступний із 21 липня 2022 року.

"Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом. За необхідності Нацбанк готовий застосувати додаткові заходи для мінімізації множинності обмінних курсів", – йдеться у позиції НБУ.

Де не можна обмінювати долари

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, де не можна обмінювати долари.

Якщо ви побачите в Інтернеті оголошення, що десь встановили кіоск, де за вкрай вигідними цінами можна купити долари, але від кінцевої зупинки тролейбуса треба пройти ще 50 метрів у ліс, і незрозуміло, де він буде стояти, то логічно, що там купувати валюту не треба. Це вкрай сумнівна організація, яка, скоріше за все, обмінюватиме валюту, починаючи від 20 000 доларів, – говорить експерт.

Ні в якому разу не можна обмінювати валюту "на руках". Навіть якщо людина вас запевняє, що в неї вигідніший курс, ніж у перевірених установах.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як довго українцям доведеться спостерігати за "стрибками" долара. Також ми розповідали про те, до яких нових правил від НБУ варто готуватися вже у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.