Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Змін не уникнути? Як нові валютні обмеження від НБУ вплинуть на курс долара

Разом з експертом розбиралися, як нові правила НБУ можуть позначитися на українцях та що вони означають для курсу іноземної валюти

Фото: УНІАН, Pexels, ПриватБанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

НБУ спростив механізм продажу безготівкової валюти

Фото: УНІАН, Pexels, ПриватБанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

З 29 серпня 2023 року Національний банк України вперше від початку війни спростив правила продажу безготівкової валюти. Тепер українцям буде простіше отримати безготівкову валюту в банку, аніж до запровадження відповідних змін. Проте, багатьох громадян цікавить, чи дійсно такі дії регулятора є позитивними та як це, власне, може вплинути на курс долара.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Як такі зміни позначаться на українцях?


В принципі для громадян нові правила будуть досить позитивними, адже попередні обмеження стимулювали їх звертатися до чорного ринку, де не потрібно було чекати три місяці, аби отримати долари.

Зараз все повинно дещо змінитися, можливо населення навіть задовольнятимуть послуги банків, але як це буде реалізовано на практиці, потрібно подивитися хоча б за тиждень.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як пом'якшення валютних обмежень може вплинути на курс долара?


Оскільки нові правила НБУ лише з 29 серпня набувають чинності, поки що важко сказати, скільки людей почнуть обмінювати гривні на долари за новою процедурою. Можливо, це певним чином підвищить попит на долар, а може він залишиться незмінним, тут потрібно аналізувати роботу нововведень вже по факту.

Але враховуючи те, що у нас зараз попит на долар досить високий, я думаю, що це якось буде стимулювати його ріст й надалі. Якщо у людей з'явиться можливість купувати валюту за спрощеною процедурою, то чому б нею не скористатися.

Для чого НБУ запровадив такі зміни?


Насамперед це показник того, що регулятор контролює ситуацію, що він може повертатися до механізмів, які були ще до війни, використовувати стандартні механізми врегулювання валютного ринку тощо. Тобто, таким чином Нацбанк показує свою впевненість у стабільності валютного ринку, якщо готовий запроваджувати такі зміни.

Як працюватиме новий механізм?


Насправді відмінність від попередніх обмежень буде мінімальна, але дуже важлива.

Якщо раніше для того, аби отримати валюту, потрібно було класти гривні на поточний рахунок та лише через три місяці можна було отримати долари, то зараз можна відкрити гривневий поточний рахунок та одразу конвертувати національну валюту в долари.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Новий механізм продажу безготівкової валюти має залучати більше українців саме до банківських установ та мінімізувати проведення подібних операцій на чорному ринку.

Раніше ми розповідали, як змінилися правила продажу безготівкової валюти в Україні. Також ми писали, що ПриватБанк спростить процедуру купівлі доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.