Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар продовжить "здавати назад"? Чому знижувався курс та чи продовжиться ця тенденція

В Україні курс долара піддається впливу різних чинників, які впливають на коливання вартості іноземної валюти

Фото: Pexels

Економіст розповів, чому в Україні подешевшав долар

Фото: Pexels

Курс долара останнім часом дуже тішив українців, адже в фінансових установах майже кожного дня відбувалося певне зниження вартості. Це дозволило населенню придбати іноземну валюту по вигідній ціні. Проте, чому в Україні більше ніж місяць дешевшає долар та скільки це триватиме – це питання, яке цікавить багатьох громадян.

Щоб відповісти на ці запитання, редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора і заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Що впливає на курсові показники

Традиційно, на курсові показники іноземної валюти впливають два основних чинники – попит і пропозиція. За словами економіста, можливо, пропозиція валюти трохи перевищує попит, і це призводить до зниження курсу долара. Проте, важливо враховувати, що зменшення пропозиції може спричинити зворотний рух і подорожчання валюти. В такому випадку, якщо до 1 січня 2024 року Національний банк України вирішить встановити попередньо прогнозований курс, гривня може почати девальвуватися.

Але також важливо зазначити, що на курсові показники можуть впливати зовнішні чинники, такі як допомога від міжнародних партнерів, прийняття Конгресом законів про фінансування України, а також події на фронті та інші зміни в геополітичній ситуації. Всі ці чинники можуть впливати на стан валютного ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Тобто, є багато складових, які впливають на поведінку курсу, але в принципі, якщо говорити лише за нинішню ситуацію, то це попит і пропозиція.

Чи буде зберігатися динаміка копійчаних коливань протягом листопада

На думку заслуженого економіста України, можливо, ситуація на валютному ринку дещо зміниться і долар почне дорожчати.

Я все ж таки думаю, що у листопаді українці почнуть потроху помічати курсові зміни на валютному ринку, оскільки у регулятора є чітке розуміння того, що потрібно підводити вартість іноземної валюти до того показника, який раніше було спрогнозовано, а це більш ніж 40 грн/долар.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи можуть українці заробити на обміні валют

Багато українців мають інтерес щодо заробітку на валютному обміні. Однак за сучасної динаміки на валютному ринку, зокрема при зниженні вартості долара, можливості заробити значну суму грошей обмежені.

Економіст Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що можливості для прибутку на валютному обміні існують тільки в особливих ситуаціях, коли є серйозні зміни в курсах валют. Взагалі, для активної участі в валютному обміні потрібно мати значні фінансові ресурси та глибокі знання ринку, оскільки це вимагає великого ризику та аналізу ринкових тенденцій.

Ринок валют надзвичайно нестабільний, і існує великий ризик втрати коштів. Тож, перш ніж робити кроки у цьому напрямку, варто підготуватися і ретельно розглянути всі можливі ризики та можливості.

Раніше ми з експертом розібралися, чи варто чекати кардинальних змін на валютному ринку в листопаді.Також ми повідомляли, як правильно зберігати долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.