Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни на порозі: чим курс валют скоро здивує українців

У Міжнародному валютному фонді вважають, що курс долара в Україні зазнає змін вже до кінця цього року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться курс долара в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2024 році долар може коштувати понад 40 гривень. Усе через девальвацію яка, як припускають аналітики Міжнародного валютного фонду (МВФ), прискориться ще до кінця року.

Про це пише видання World Economic Outlook.

При цьому у МВФ вважають, що курс долара підвищуватиметься до 2028 року. Розрахунки є наступними:

  • у 2023 році долар курс буде на рівні 37,5 гривні за долар;
  • у 2024 році – 41,4 гривні за долар;
  • у 2025 році – 46 гривень за долар;
  • у 2026 році – 48,9 гривні за долар;
  • у 2027 році – 51,3 гривні за долар;
  • у 2028 році – 53,9 гривні за долар.

Зазначається, що до кінця цього року в Україні прискоряться темпи девальвація. Через це рівень середнього курсу становитиме 37,5 гривні за долар.

Втім, очікування МВФ щодо курсу за останні роки не збігалися з реальним курсом в Україні. Хоча курс долара в розрахунках Міжнародного валютного фонду збігається з розрахунками Кабміну, який заклав до проєкту держбюджету на наступний рік курс на рівні 41,4 гривні за долар).

Яким буде курс долара наступного тижня

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков нещодавно розповів журналістам Pro Гроші, що у період з 9 по 15 жовтня в Україні на ринку валют відбуватимуться копійчані коливання показників, як і місяцем раніше.

"Те, що маємо сьогодні, це невеликий поступовий рух, на кілька копійок щодня. Скоріш за все, долар продовжить цей рух. Не буде чогось надзвичайного, адже ринок вже відреагував як на гальмування допомоги з боку США, так на інші чинники", – зазначив експерт.

Він додав, що оскільки долар не подорожчав у перші дні після скасування фіксованого курсу, то навряд чи подорожчання валюти відбудеться тепер. Можливо, буде невелика девальвація гривні на рівні кількох копійок, але сильніших зрушень на валютному ринку можна не очікувати.

Чи замінить євро долар в Україні

На думку Плотнікова, така ситуація можлива, якщо на валютному ринку України стануться які серйозні потрясіння. Лише тоді українці почнуть відмовлятися від американської валюти на користь європейської.

"Має статися щось жахливе, щоб усі почали відмовлятися від долара та переходити на євро. Однак я сумніваюся, що долар може справді стати таким нестійким. Традиції є традиціями", – зауважив Олексій Плотніков.

Наприклад, коли наша держава стане повноправним членом Європейського Союзу, відбудуться деякі безповоротні зміни. Так, побільшає кількість платежів у євро, тож зовнішньо-торгівельні контракти почнуть укладати в євро.

Але не варто думати, що про долар взагалі забудуть, адже українці мають заощадження переважно в американській валюті.

В Україні запровадили керовану гнучкість обмінного курсу

Фіксований курс гривні до долара в Україні Нацбанк скасував 3 жовтня. Відтоді офіційний курс іноземної валюти змінюється щодня.

Новий режим курсу означає зміни у механізмі його формування. Так, офіційний курс відтепер визначається на міжбанку за активної участі НБУ.

Раніше ми писали, як Нацбанк здивував українців прогнозом на зиму. Також ми розповідали, як змінюватимуться ціни у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.